Македония започва национален проект за газопровод

Амбициозният проект стартира през март

Македония започва национален проект за газопровод
184 ~ 1 мин. четене

Македония започва изграждането на национален газопровод през март месец, предаде „Танюг“. Като втора фаза от проекта се предвижда изграждането на газопреносната мрежа по общини.

За осъществяването на амбициозният проект ще се организират търгове за избор на фирми, които ще строят газопреносните мрежи в страната. Район Скопие включва 17 общини, а изграждането на мрежата само в него ще струва близо 98.4 милиона евро. Вторият район обхваща източната част на Македония, като включва и Прилеп. Инвестицията за газифицирането на този регион се изчислява на 27 милиона евро. Третият район ще бъде западната част на страната, където изграждането на газопровода с преносната мрежа ще струва 22 милиона евро.

Вложението за изграждане на 650 км. мрежа в страната общо възлиза на 150 милиона евро, а газификацията ще се извършва по модела на публично-частно партньорство, в зависимост от компаниите които ще строят инфраструктурата и доставят газа до крайния потребител. Дружествата ще имат статут на концесионери за следващите 20 години и ще плащат на държавата един процент от печалбата си. 

Коментари: 0