Македонският парламент окончателно ратифицира договора с Гърция

Според конституцията на страната президентът Георге Иванов вече е длъжен да подпише споразумението с Гърция

Македонският парламент окончателно ратифицира договора с Гърция
752 ~ 1 мин. четене
Македонските депутати втори път ратифицираха споразумението с Гърция за промяна на името. На народните представители в Скопие се наложи да гласуват отново документа, защото президентът Георге Иванов му наложи вето, отказвайки да го подпише на 24 юни.

Македонската телевизия „Нова” съобщава, че „За” споразумението са гласували 69 депутати, а независимият народен представител Ферид Мухик се е въздържал.

Преди гласуването македонският министър на външните работи Никола Димитров отговори на всички пет причини, поради които президентът Иванов наложи вето на споразумението. Димитров подчерта, че документът с Атина не заплашва македонската идентичност, а даже я утвърждава.

Външният министър коментира и твърдението на държавния глава, че правителството няма право да сключва такива международни договори. По думите на Димитров македонският парламент е ратифицирал 897 международни договори, а само пет са били сключени от държавен глава на Македония – три споразумения е сключил Киро Глигоров (1991-1999) и още две е подписал Борис Трайковски (1999-2004).

Парламентарната група на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъства в залата при ратифицирането на споразумението. Партията днес ще внесе обвинения срещу правителството заради този договор с Гърция.

След новото гласуване от депутатите споразумението отново ще бъде изпратено на президента Иванов, който според македонската конституция вече е длъжен да подпише документа.
Подкрепи Economic.bg