Макрон призова Великобритания да предложи алтернативен план за Brexit

Великобритания се насочва към Brexit без сделка, коментира ирландският премиер

Макрон призова Великобритания да предложи алтернативен план за Brexit

Снимка: БТА

1384 ~ 1 мин. четене

Великобритания да предложи план за излизане от безизходицата около Brexit преди срещата на върха в Брюксел следващата седмица, иначе рискува да се устреми автоматично към хаотично напускане на Европейския съюз. Това заяви днес френският президент Емануел Макрон, цитиран от Reuters.

"Ако почти три години след референдума Великобритания не съумее да предложи решение, което се ползва с подкрепата на мнозинство, тя на практика сама ще избере напускане без сделка", каза Макрон преди днешната си среща в Париж с ирландския премиер Лио Варадкар.

Великобритания ще реши дали този алтернативен план ще предвижда предсрочни избори, референдум или митнически съюз, каза Макрон и добави: "Лондон е този, който ще каже това и трябва да го каже сега".

Европейските лидери трябва да бъдат отворени за всяко заслужаващо доверие предложение на британския премиер Тереза Мей за излизане от застоя на извънредната среща на върха следващата седмица, отбеляза Варадкар при пристигането си във френската столица за разговори с Макрон.

Все още има време министър-председателят да дойде на Европейския съвет с предложения - убедителни предложения, които ясно водят към успех, каза ирландският премиер.

"Трябва да сме отворени за всякакви предложения, които тя може да ни отправи", допълни той и констатира, че както изглежда, Великобритания се насочва към Brexit без сделка.

"Наш приоритет трябва да бъде доброто функциониране на Европейския съюз и единния пазар. ЕС не може да бъде трайно заложник на политическата криза във Великобритания", заяви Макрон, след като посрещна Варадкар, с когото ще обсъдят евентуалните последици от Brexit без сделка седмица преди ключовия Европейски съвет.

Коментари: 0