Малък град в Сицилия продава къщи за 1 евро

Мусомели има около 11 000 жители, но много имоти са изоставени

Малък град в Сицилия продава къщи за 1 евро
9526 ~ 2 мин. четене

Малките градове в Италия може и да са по- живописни за почивка от туристическите центрове като Рим и Венеция, но те се борят да задържат жители. В цялата страна старите селища и селски махали са се заели да продават изоставените си имоти за едно евро или по-малко пари, с надеждата да увеличат населението си.

Една от най-големите от тези програми сега се провежда в Мусомели, южен град в Сицилия, който е само на няколко часа от Неапол и крайбрежието на Амалфи.  Местната община продава 100 изоставени имота онлайн (няколко от които вече са закупени), а други 400 се очаква да се присъединят към програмата в близко бъдеще.

Въпреки че много от имотите се нуждаят от обновяване, самият град има много местен чар. В допълнение към древните църкви, византийските пещери и средновековния замък, Мусомели може да се похвали с кулинарни деликатеси като висящо сирене caciocavallo и хляб, изпечени в печки на дърва.

Градът също се намира на около 2500 метра над морското равнище, така че не е заплашен от голямо наводнение. Мусомели има около 11 000 жители, но много от домовете му са изоставени, тъй като хората се преместват в градските райони.

Много от изоставените къщи обаче се нуждаят от сериозни ремонти. Местните власти са изчислили, че ремонтът може да струва около 7500 долара на кв. фут. Допълнителните разходи като нотариални и секретарски такси възлизат на между 2 800 и 4 500 долара, в зависимост от имота.

Купувачите трябва да се съгласят да ремонтират домовете в рамките на три години от подписването на акта, или губят депозита си в размер на 5 620 долара.

Градът има инженери и архитекти, които да съдействат за процеса на обновяване, но на купувачите е позволено да наемат и собствен екип за обновяването.

За да купят един от домовете, заинтересованите трябва да посетят Мусомели, където ще им бъде организирана обиколка с екскурзовод. Тя включва и отбивки до забележителности и местни ресторанти. Обиколката струва около $ 450, но посетителите трябва да платят само ако се стигне до покупката на жилище.
 

Коментари: 0