Марин льо Пен напуска лидерския пост в партията си

Ден след като стигна до баложаж срещу центриста Еманюел Макрон

Марин льо Пен напуска лидерския пост в партията си

Френският кандидат за президент Марин льо Пен обяви, че се оттегля като председател на партията си „Национален фронт”, съобщава BBC. Тя е взела това решение само ден, след като стигна до балотаж срещу центриста Еманюел Макрон.

Марин льо Пен заяви, че решението й е взето като убеждение, че президентът на републиката трябва да обедини всички граждани. В неделя тя постигна най-високия й резултат на президентски вот до момента със 7.6 млн. гласа. 

„Ще бъда над партийните съображения”, коментира пред френска телевизия льо Пен, която допълни, че страната се приближава към „решителен момент”. Не е ясно дали решението е окончателно след като тя пое поста от баща си Жан-Мари Льо Пен в началото на 2011 г.

Коментарите по темата са, че решението е по-скоро символично и има за цел да достигне до избирателите на отпадналите след първия кръг кандидати, особено тези на на Франсоа Фийон. Срещу льо Пен е практически единственият проевропейски кандидат – слабо известният до неотдавна бивш икономически министър Еманюел Макрон. Именно него подкрепиха почти всички отпаднали в надпреварата за Елисейския дворец.

Коментари: 0