Мария Габриел: Няма държава, неуязвима на кибератаки

ЕК има стратегия за цялостен подход срещу тези заплахи

Мария Габриел: Няма държава, неуязвима на кибератаки

Нито една държава не може да се справя сама в областта на киберсигурността и затова Европейската комисия предложи пакет от мерки в случай на широкомащабна атака. Това заяви в сутрешния блок на Българската национална телевизия европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

„Предложихме конкретни мерки като една от тях е една обща рамка за сертифициране на сигурността на продуктите. Нещо, което до този момент съществува в отделни държави-членки. За нас това са стъпки напред”, каза тя и добави: „Това означава от една страна потребителите да имат възможност да знаят на какво ниво на сигурност отговаря даден продукт и да донесем полза за европейските фирми, един сертификат да е признат в целия ЕС и да се намали административната и финансова тежест”.

Габриел подчерта няколко различни аспекта на атаките в киберпространството и коментира, че именно разнообразността им подходът на ЕК е цялостен – всеки има своята отговорност за общата отбрана.

По думите на еврокомисаря в интернет има прекалено много съдържание, което подстрекава към тероризъм или най-малкото към радикализация. „41% от вече сигнализирано незаконно съдържание не е свалено, а от тях 28% остават повече от 24 часа, а ние знаем, че най-силното въздействие от такива материалите е в първите час, два”, обясни Габриел.

Тя добави, че ЕК ще излезе със законодателни предложения, в случай че големите онлайн платформи не се съобразят с призив от Брюксел да поемат отговорност и да реагират по-бързо, когато трябва да се премахне незаконно съдържание.

Коментари: 0