Мъск: Заради изкуствения интелект ще изчезнат доста професии

Според него след време роботите сами ще пишат своя софтуер

Мъск: Заради изкуствения интелект ще изчезнат доста професии
Илон Мъск може да е силен привърженик на всичко, което е технологично, но далеч не е позитивен за това какви ще бъдат последствията за пазара на работни места. Всъщност главният изпълнителен директор на Tesla заявява, че една от най-големите разработки на техниката - изкуственият интелект - би могла да остави без работа доста хора, пише CNBC.

"AI ще направи работата безсмислена", каза Мъск в четвъртък, говорейки заедно с основателя на Alibaba Джак Ма на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай.

„Най-слабо уязвими от това ще бъдат хора, които могат да програмират AI софтуер“, отбеляза Мъск, препоръчвайки на младите хора да продължават да учат инженерство.

Но дори и тогава, той обясни, че "в крайна сметка AI просто ще напише собствен софтуер."
Коментарите на Мъск идват на фона на засилен дебат относно въздействието на технологиите върху глобалната работна сила. Световният икономически форум прогнозира, че до 2022 г. роботите ще заместят 75 милиона работни места.

Не всичко обаче е обречено. Мъск смята, че бизнесът, фокусиран върху човешкото взаимодействие, ще продължи да процъфтява, дори и на фона на бързо развиващ се работен пейзаж.

„Хората по принцип се радват на взаимодействие с други хора“, каза той.
Коментари: 0