Маски, но срещу мръсния въздух

През последните дни отново можем да видим и вкусим въздуха в столицата, а 100-те мерки на общината очевидно не са достатъчни в борбата с него

Маски, но срещу мръсния въздух

Снимка: Красимир Свраков

София има голям проблем с мръсния въздух – така звучаха заглавия в чуждестранни медии през миналата година, когато все още темата за коронавируса не беше завладяла света.

Тази зима обаче сякаш големият проблем се смали заради сериозните нередности и пропуски, които се видяха в здравната ни система и ежедневно сме затрупани с новини, свързани с коронавируса и мерките срещу него.

Мерки обаче Столична община обеща в началото на сезона на мръсния въздух, само преди месец. И по думите на кмета на града Йорданка Фандъкова те са над 100.

Въпреки това обаче през последните дни отново можем да видим и вкусим въздуха в столицата. Според данните на гражданското сдружение AirBG той е опасен и на места достигна четири пъти над нормата. Сериозно замърсяване се отчита в "Дружба", "Овча купел", "Хладилника" и "Дианабад", както и в района на Западния парк и "Св. Троица".

Заради очакваните по-високи нива на замърсяване Столичната община още от вчера въведе безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт. Не беше въведена обаче друга често обещавана мярка – „зеленият билет“, но пък от общината уверяват, че са взети и дългосрочни мерки.

Според пулмолози мръсният въздух е идеална среда за разпространение на коронавируса. Замърсяването потиска имунитета, по-лесно се загнездва и разпространява. Затова маските, които носим срещу коронавируса, може да ни помагат и срещу него. Когато целим да се предпазим с тях от въздуха обаче, те трябва да са с по-хубав филтър, съветват експерти.

Коментари: 0