Столична община ще използва старите мерки за борба с мръсния въздух

Кметът на София Йорданка Фандъкова обещава улиците да се мият повече и да премахнат колите от градинките

Столична община ще използва старите мерки за борба с мръсния въздух

Снимка: Красимир Свраков

Мръсният въздух остава голям проблем за много държави и градове в Европейския съюз и причина за заболявания и смъртни случаи при много хора. Различни класации поставят София сред най-мръсните градове не само в Европа, но и в света. Само преди дни излезе изследване, според което мръсният въздух струва на столицата малко над 2.5 млрд. евро годишно.

Пpoyчвaнeто нa Eвpoпeйcĸaтa acoциaция зa oбщecтвeнoтo здpaвe (ЕРНА) измepвa ĸoличecтвeнo пapичнaтa cтoйнocт нa пpeждeвpeмeннaтa cмъpт, мeдицинcĸoтo лeчeниe, зaгyбeнитe paбoтни дни и дpyги здpaвни paзxoди, пpичинeни oт тpитe зaмъpcитeли нa въздyxa - фини пpaxoви чacтици, oзoн и aзoтeн диoĸcид. Изследването е за 2018 г., но две години по-късно картината едва ли е по-различна, а причината - мерките на Столична община за борбата с мръсния въздух почти не се променят и подобряват.

Стар проблем – стари мерки

За столичния кмет Йорданка Фандъкова темата за мръсния въздух винаги е заемала важно място по време на пресконференции и брифинги, но въпреки това всяка зима резултатите от измервателните станции в София са почти едни и същи.

„Нашата програма, която наричаме "100 мерки", защото тя надхвърля този брой, е много конкретна, няма позната мярка в европейски град, която да не е заложена и по която да не работим“, казва през ноември 2018 г. столичният кмет по повод критичен доклад на Европейската сметна палата относно политиката на града за качеството на въздуха.

„Разработихме програма с над 100 мерки, които изпълняваме във връзка с подобряване качеството на въздуха“, припомни днес Фандъкова по време на пресконференция, на която бе представено проучване за мръсния въздух и бяха представени мерки за борбата с него.

Фандъкова обясни, че сред основните "оръжия" срещу замърсяването и тази година ще е миенето на улиците. „В последните няколко години последователно увеличаваме средствата за миене в града – от 2017 г. досега сме увеличили четири пъти площите за миене и кратностите, тоест колко пъти се мият определени площи. Преди години миехме само основни булеварди, а след това започнахме и малки улици в кварталите и този процес продължава. За следващата година бюджетът за миене на улици е заложен да се увеличи с 30%, каза кметът като допълни, че това трябва да бъде гласувано от Столичен общински съвет, като се надява на подкрепа. „Колкото повече мием, толкова по-добре за въздуха“, каза Фандъкова.

Новост сред мерките на Столична община е ограничаването на паркирането в зелените площи, т.нар. „кални точки“, които са изследвани по райони. Фандъкова обясни, че за решаване на проблема е създадена програма, насочена към облагородяване на такива пространства във всички райони на София. „От тази година и следващата предстои да реализираме тази програма. В нея са включени 73 „кални точки“, бюджетът е в размер на 1.2 млн. лв. "Районните кметове ще получават тези средства и ще ги харчат по точки, които предварително са заявили", обясни столичният кмет. Дейностите включват озеленяване, създаване на паркинги, ограждения на площи, засаждане на дървета и др.

На трето място Фандъкова постави проверките и контрола на тези, които най-често са замърсители на въздуха. Столичният инспекторат само за последните 10 дни е проверил 49 камиона за транспортиране на строителни материали и на водачите са съставени 7 акта за нарушения. За 2020 г. на строителните площадки в столица са направени над 1900 проверки и са съставени 403 акта.

Друга мярка за борбата с мръсния въздух, която Фандъкова обеща, е да се подобри зеления билет, който се въвежда в дните с превишаване на нормите на замърсяване. Кметът обясни, че екипът ѝ работи за актуализация на тези спешни мерки, тъй като не всички хора ги разбират навреме. Тя обеща, че тази през тази зима хората вече ще разбират по-рано, когато бъде пускан зелен билет. Ако това ще се случва на следващия ден, информацията ще бъде подавана на медиите своевременно, за да бъде съобщавана в централните новини на телевизиите.

Други вече познати мерки са програмите, финансирани от ЕС, за подмяна на печки и инсталации на твърдо битово гориво. „Развиваме ги и работим по тях, има вече заявления, процедури текат по закупуване“.

Този сезон обещанието е и да се засилят проверките за горене на различни отпадъци.

Кой замърсява въздуха

По искане на Столична община е направено „Изследване и определяне на приноса на различни източници за замърсяване с фини прахови частици в град София на база изследване на химическия им състав и прилагане на рецепторни модели“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в периода от януари 2019 г. до февруари 2020 г.

Така според данните с най-голям принос към замърсяването на въздуха са почвата и градският прах. Те формират 25% от общото съдържание на фини прахови частици. На второ място е изгарянето на биомаса - 23%, а на трето - преносът на външни източници. Следват горенето на въглища, транспортът, който е 9%, индустрията и топлоцентралите на газ – по 4% и други – под 1%.

Фандъкова допълни, че се подготвя трета програма за подобряване на качеството на въздуха, която е със срок 2021-2026 г. Фандъкова казва, че целта е на база на изследванията, които ще бъдат в основата на новата програма, да се предвидят и насочат усилия към конкретни мерки.

Коментари: 0