Масово пенсионират хора, навършили възрастта

Работодатели се възползват от вратичка в закона и по свое усмотрение освобождават служители, които имат право на пенсия

Масово пенсионират хора, навършили възрастта
328 ~ 1 мин. четене

Наблюдава се „вълна на ранно задължително пенсиониране“, заради превратно тълкуване на законодателни текстове, които дават възможност на работещи да се пенсионират по-рано, предупредиха в съобщение от КТ „Подкрепа“.

Започна се с ранно задължително пенсиониране на учители, заради превратно тълкуване на текстовете от Кодекса за социално осигуряване (КСО), даващи възможност на преподавателите да се пенсионират по-рано, по тяхно желание, през Учителския пенсионен фонд, коментират от синдикалисти.

Според тях през последните дни е започнала нова вълна от инициативи за ранно пенсиониране на работници в ДП РАО и АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД.

През миналата година Народното събрание промени Кодекса на труда (КТ), като даде възможност на работодателите да освобождават работници и служители на основание на това, че са придобили право за пенсия. Тоест правото на пенсия беше трансформирано в задължение за пенсия, уточняват от синдиката.

Според него най-големият проблем е, че тази политика е започнала да се осъществява най-вече сред работещите, имащи реално и предполагаемо право на ранно пенсиониране.

От синдиката смятат, че промените в КТ са отключили възможността за ранно пенсиониране, като инициативата е прехвърлена в ръцете на работодателите.

Те са информирали министър Ивайло Калфин и очакват спешно да започнат процедури със съответните промени в КТ и КСО, които да пресекат тези отклонения в развитието на пазара на труда и пенсионната система.

Подкрепи Economic.bg