Масово съдят граждани за погасени по давност задължения

Темата е „отворена врата“ за злоупотреби, смята омбудсманът

Масово съдят граждани за погасени по давност задължения

От началото на мандата ми съм засипана от жалби на граждани, които са осъдени от арбитражни съдилища, без изобщо да са осведомени. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в студиото на "Денят започва". По думите й срещу тях се образуват производства за погасени по давност задължения, без въобще да са сключвали арбитражно споразумение.

Тя коментира, че след проверка на институцията става ясно, че от схемата се възползват колекторските фирми, които изкупуват от монополни дружества дългове на граждани, отдавна изтекли по давност, и след това през съдилищата съдят граждани.

Оказва се, че липсват изисквания да се води архив на тези дела и темата е "отворена врата" за злоупотреби. 102 000 арбитражни дела са заведени в Софийския арбитражен съд. "Няма село в България, в което да не са получени десетки пликове с книжа от арбитражни съдилища. Поголовно се съдят граждани, коментира Манолова. Според омбудсмана става въпрос за 20-30 лв. задължения отпреди 15-ина години. За жълти стотинки, колекторски фирми печелят милиони.

„Това е на ръба на закона, дори бих казала, че това е узаконен рекет, издевателство. Няма нищо общо с правосъдието работата на тези частни арбитражни съдилища“, допълни Мая Манолова.

След законодателните инициативи на омбудсмана за дейността на тези институции Асоциацията на арбитражните съдилища в България изпрати своята позиция по темата.

„През последните месеци, г-жа Манолова в множество медийни публикации атакува Арбитражните съдилища в България, определяйки ги като „бухалки на монополите“, „частни съдилища“ и пр. Използвайки позицията на омбудсман, г-жа Манолова си позволи да разделя арбитражните съдилища в страната на „добри“ и „лоши“ и предприе редица инициативи за уронване на престижа на арбитражния процес в България“, гласи позицията.

„Въпреки проявената злонамереност, ние от Асоциацията на арбитражните съдилища сме убедени, че разумният диалог и излагането на аргументирани позиции, а не обиди, трябва да са в основата на всяко обсъждане на законодателни инициативи в Република България. Убедени сме, че обществото ни се нуждае от ясна и открита дискусия за ползите от този тип правораздаване. Изхождайки от тази позиция, настояваме наши представители да участват във всички форми на дебат и диалог, касаещи дейността на арбитражното производство в България“, се посочва още в декларацията.

Коментари: 0