Масово спряха от продажба нередовни стъклопакети

При проверка на ДАМТН нито един продукт нямал маркировка СЕ

Масово спряха от продажба нередовни стъклопакети
4979 ~ 2 мин. четене

Масови нарушения откри Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) при продаваните у нас стъклопакети. Ведомството стартира проверка на строителни продукти.  Само през първия ден са проверени 284 броя от 26 вида стъклопакети при 9 производителя в градовете София (3), Пловдив (2), Русе (1), Шумен (1), Бургас (1) и Враца (1), като при нито един не беше открита задължителната маркировка СЕ.

Всички проверени се оказали без декларация за експлоатационни показатели и без оценено съответствие, т.е. всички производители произвеждат и предлагат продукцията си, без да са преминали изискваните от закона изпитвания при нотифицирани от Европейската комисия органи за оценяване на съответствието.

Продукцията в проверените обекти е спряна от продажба. Глобите за нарушителите варират от варират от 5 000 до 15 000 лв. Само един продукт от всичките 284 разполагаше с необходимата съпътстваща документация, се казва в съобщението на ДАМТН.

Стъклопакетите представляват две или три стъкла, разделени от дистанционер, запълнен със сушител и залепени със специална заливка. По този начин между стъклата се образува херметически затворено пространство, което напълно изключва възможността за попадане в него на замърсен въздух. Именно заради това стъклопакетът има дълги години живот и осигурява по-добра топло и звуко изолация, взломоустойчивост и устойчивост на вятър.

Важен показател при избора на стъклопакет е степента на топлоизолация. Тя се влияе от вида на стъклата, дебелината на стъклопакета, както и от разстоянието между стъклата. Използването на новите стъкла от типа на Ка (нискоемисийно) стъклото и Мултифункционалното (4 сезона) стъкло допринасят за повишената топлоизолация на прозорците.

За да получите максимална топлоизолация, е нужно да изберем стъклопакет с по-нисък коефициент на топлопреминаване.

При покупка на дограма потребителят трудно може да разбере какъв стъклопакет е вложен. Затова е необходимо при монтажа на дограмата да изискате от производителя декларация за експлоатационни показатели, с което той поема отговорността за произведения от него продукт по отношение на качеството.

Потребителят може да ползва лаборатории с подвижна апаратура, за да се проверят някои от показателите на стъклопакета. Полученият резултат ще послужи на надзорните органи да предприемат съответните действия и при възможност - дограмата със стъклопакета да бъде изпитани в акредитирана лаборатория.

В случай на несъответствие на изпитаните и декларирани от производителя технически характеристики, потребителят може да търси своите права чрез Комисията за защита на потребителите.

Проверките на стъклопакети и дограма ще продължат, категорични са от ДАМТН. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg