Мая Манолова ще подаде оставка, ако парламентът приеме законите ѝ

Омбудсманът е готова да напусне предсрочно поста, ако предложенията ѝ минат бързо в пленарна зала

Мая Манолова ще подаде оставка, ако парламентът приеме законите ѝ

Снимка: Economic.bg

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще подаде оставка, ако подготвеният от нея законопроект за личната помощ бъде приет в спешен порядък от Народното събрание. Това съобщиха от нейния пресофис. Тя нарича това „успокоителен бартер“ за всички, които според нея, „са разтревожени от високия ѝ обществен рейтинг“.

Освен приемането на Законопроекта за личната помощ, „бартерът“ включва приемането на предложенията на Манолова и в други закони, които засягат хората с увреждания и социалните услуги, личния фалит и свръхправомощията на банките. В замяна на това тя ще освободи поста на национален обществен посредник предсрочно.

Повод за заявеното намерение на Манолова е фактът, че Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта за личната помощ. Той не получи подкрепа от национално представените организации на хората с увреждания, финансовото министерство, синдикатите и бизнеса. Причината е, че според тях законът не защитава интересите на всички хора с увреждания.

„Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа от Националния съвет за хората с увреждания. Нещо повече - стана ясно, че техният проблем, който образно казано ги е изкарал на улицата, на палатки в страната и пред парламента, няма да бъде решен. Освен това беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките, в системата за хората с увреждания, ще бъде запазено“, каза в студиото на „Денят започва“ по БНТ Мая Манолова.

Тя подчерта, че в „политиките уж за защита на хората с увреждания“ се наливат 169 млн. лв. за чужда помощ и за асистентски услуги на 11 158 души.

„Това, което ние предлагахме, и в което вече е основното разминаване с Финансовото министерство, но което е по сметки на Социалното министерство, е, че само с още 100 млн. лв. асистентски услуги ще получават 77 хил. души - 5 пъти повече, при това не на 2 часа както е сега, а според потребностите“, каза още Манолова.

Омбудсманът бе категорична, че „ситуацията, която се подкрепя от националния съвет на хората с увреждания, статуквото е дискриминационно“.

„Няма да позволя да се правят опити за внушения, че този наистина разтърсващ всеки човек протест на майки с деца с увреждания може да бъде употребен за нечии цели“, завърши омбудсманът.
Коментари: 0