McDonald’s започва да се отказва от пластмасовите сламки

Веригата за бързо хранене вече ще използва хартиени сламки

McDonald’s започва да се отказва от пластмасовите сламки

Снимка: Pixabay

McDonald’s се присъедини към битката срещу замърсяването с пластмаси. Американската верига за бързо хранене започва да се отказва от пластмасовите сламки, започвайки от Великобритания и Ирландия, пише CNN Money. В тези страни компанията ще премине към хартиени сламки.

Промяната, която ще влезе в сила през септември, идва след пробно въвеждане на хартиени сламки в избрани ресторанти. Компанията твърди, че мнозинството от клиентите ѝ подкрепя отказването от пластмасата.

„В резултат на по-широкия публичен дебат нашите клиенти ни казаха, че искат да видят напредък със сламките, но без компромис на цялостното им изживяване, когато посещават ресторантите ни”, казал е Пол Помрой, главният изпълнителен директор на McDonald's в Обединеното кралство и Ирландия.

В тези две страни компанията използва 1.8 млн. сламки всеки ден. McDonald's твърди, че цялостната подмяна на сламките във Великобритания и Ирландия ще приключи през 2019 г.

Пластмасовите сламки са шестият най-често срещан тип отпадък в световен мащаб, сочат данните на Litterati – приложение, което определя и картографира боклука. Само 1% от тези сламки обаче биват рециклирани. Това до голяма степен се дължи на факта, че повечето от тях са произведени от смес от полипропилен и полистирен. Според данни на британското правителство, 1 млн. птици и над 100 хил. морски бозайници умират за година заради поглъщане или оплитане в пластмасови отпадъци. Проучването, поръчано от британското правителство, показва също, че до 2050 г. в световните океани ще има повече килограми пластмаса, отколкото риба.
Коментари: 0