Мечките завладяха инвеститорите и в САЩ, и в Европа

Притесненията бяха свързани с напрежението по фронта САЩ-Китай, както и Brexit

Мечките завладяха инвеститорите и в САЩ, и в Европа

Снимка: БТА

848 ~ 3 мин. четене
Първият търговски ден за новата седмица приключи под влиянието на мечките. Основната причина акциите да излязат на червена територия бе търговското напрежение между САЩ и Китай, което може и да се размине от така очаквания нов кръг на преговори между двете най-големи икономики в света. Тръмп заяви, че изпитва уважение към китайския президент Си Дзипин, но дефицитът на САЩ е прекалено голям и нещата не могат да продължават така. Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 92 пункта, поведен от гигантите Boeing (-1.1%) и Apple (-2.6%). 

Малко след като представи новите си три модела iPhone, компанията претърпя понижение основно заради опасенията, че ще попадне под обстрел заради митата между САЩ и търговските им партньори, в това число и Китай, който е един от най-големите пазари на Apple. Измерителят на икономиката S&P 500 финишира с 0.6 на сто по-малко, благодарение на технологичния сектор и този на компаниите за домашни потреби и прекрати 5-дневната си печеливша серия. Акциите на Twitter поевтиняха с 4.20% след като Moffett Nathanson понижи рейтинга си за социалната мрежа. Micron отново изтри от стойността си заради понижената от BMO Capital Markets и Deutsche Bank ценова цел на акцията. В края на сесията доходността по 10-годишните ДЦК бе приблизително 3.005%. 

В Европа мечките отново владееха инвеститорите. Британският FTSE изтри 0.03%, френският САС – 0.07%, а немският бенчмарк DAX – 0.23% или 28 пункта. Сред най-големите отличници вчера беше шведският моден гигант за бърза мода H&M, който публикува данни за по-добра от очакваното печалба за третото тримесечие, а това доведе до скок в цената на акциите с 16%. По обяд излязоха данни за инфлацията в еврозоната, която остана непроменена. Междувременно британският министър председател Тереза Мей заяви, че е склонна да оттегли Великобритания от Европейския съюз без споразумение, ако то не удовлетворява нейния план за Брекзит. Това идва малко след изявлението на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, който каза, че преговорите са „в духа на добро сътрудничество“. След коментара на Мей британският паунд напредна спрямо щатския долар до шестседмичен връх при 1.3150. 

Златото и среброто успяха да натрупат малко отгоре, като една тройунция от двата ценни метала струваше с 0.65% и 0.86% повече до респективно 1201.25 и 1.1417 долара. Петролът обаче поевтиня. И лекият суров WTI, и европейският Брент се понижиха с 0.33% и 0.26% за барел.

Днес в 11:15 часа председателят на ЕЦБ Марио Драги ще направи изявление. Инвеститорите ще следят внимателно думите му и ще търсят насоки както относно бъдещата политика на Европейската централна банка, така и за потенциална информация относно предстоящия развод на Европа и Великобритания. В минутите около речта му е възможно да възникне известна волатилност при валутните двойки, съдържащи в себе си еврото.

Nike Inc. – Дневна

Спортният гигант Nike се движи устремено нагоре. Дневните изтъргувани обеми не са много големи, но въпреки малките свещи компанията определено успява да реализира ръст, като от началото на годината акциите й са поскъпнали с близо 33%. Осцилаторът MACD има възходящо пресичане в положителната територия, което може да се приеме за добър бичи сигнал. В краткосрочен план може да има слабо понижение в цената, но то може да се използва за дългосрочна покупка на добра цена. 

AUD/USD – 8 часа

От средата на август насам се наблюдава отслабване на австралийския долар спрямо щатския му конкурент. Движението е в низходящ канал, а котировките през по-голямата част от времето се движат под 50-периодната средна. В момента те са в близост до нея и я тестват. Възходящото пресичане на индикатора Стохастик ни кара да смятаме, че пробивът ще е успешен и следващ тест ще има при горната граница на канала. При неуспех ще може да се влезе в къса позиция с цел под 0.7100.

Oil UK – 4-часова

Европейският сорт петрол имаше силни два месеца, но през последните дни претърпя слабо понижение и проби формираната линия на подкрепа и 50-периодната средна. Индикаторът Стохастик има низходящо пресичане, което в краткосрочен план би могло да предизвика и слабо понижение в цената на Брента до 77.50-долара за барел, след което очакваме да последва повишение над линията на подкрепа.

S&P 500 – Дневна

Широкият индекс, измерващ щатската икономика, който в края на август изтри загубите, натрупани през  корекцията от февруари, имаше пет-дневна печеливша сесия, която в понеделник беше прекъсната. Очакваме краткосрочно понижение до 2850 пункта, но смятаме, че пред S&P 500 предстоят нови повишения, поради което може да се влезе в дългосрочна дълга позиция сега и при всеки следващ спад в цената.
Подкрепи Economic.bg