Медицинският университет с център за изнесено обучение и в Лондон

Наши лекари ще обучават студентите по медицина, дентална медицина и фармация

Медицинският университет с център за изнесено обучение и в Лондон

Медицинският университет организира изнесено обучение в Швейцария, Италия, Сан Марино, Германия. Това заяви пред БНР проф. Вихра Миланова, ректор на Медицинския университет - София и национален консултант по психиатрия.

Предстои да се създаде център за изнесено обучение и във Великобритания - Лондон, в който в първите две предклинични години ще се обучават студенти по програми на университета.

Миланова обясни, че над 2000 от всички 9085 студенти на Медицинския университет - София са чуждестранни. Чуждите бъдещи лекари са от 57 държави в света, като САЩ, Япония, Италия, Германия, Швейцария“, посочи тя.

По думите й изнесените обучения са добре приета дейност. След завършване на двегодишното обучение студентите могат да го продължат в Медицински университет в София.

Наши български лекари ще ги обучават по биология, физика, химия, биохимия и др., но това важи само за специалностите медицина, дентална медицина и фармация.

Миланова подчерт, че един от големите проблеми на студентите по медицина в момента е, че не се признава периодът, в който са докторанти. Те трябва да бъдат лекари-специализанти, за да бъде зачетен този период.

„Нашето предложение е, когато един редовен докторант започне докторантура, този стаж да се счита за специализация. В сегашната ситуация редовните трябва да станат лекари-специализанти, докторанти задочно или едновременно да бъдат и двете, което не е редно“, допълни още новият ректор на Медицински университет в София.

Коментари: 0