Мей бърза да се договори с Корбин в опит да спаси поста си

Консервативната партия все по-явно иска оставката ѝ и заговаря за втори референдум за Brexit

Мей бърза да се договори с Корбин в опит да спаси поста си

Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей бърза да сключи споразумение с опозиционния лидер Джереми Корбин как да се осъществи излизането на Великобритания от ЕС, преди да я свалят от поста – нещо, което може да се случи съвсем скоро. Така може да се обобщи актуалната ситуация във Великобритания, която се нажежава от наближаването на изборите за Европейски парламент.

След като официално бе обявено, че Мей няма да успее да договори начина за напускането на ЕС достатъчно бързо, за да няма европейски избори във Великобритания, бързо дойде новината и че преговорите ѝ с Корбин са в задънена улица и не постигат нищо. Именно затова днес предстои сблъсък в рамките на управляващата Консервативна партия.

Мей ще се срещне със сър Греъм Брейди, председателят на влиятелната Комисия 1922 на Консервативната партия. Досега въпросната комисия призоваваше премиера да определи конкретна дата кога ще подаде оставка, за да знае партията до кога може да избере следващия премиер.

Британският премиер ще има шанс да се бори за поста си на извънредна среща с Националната консервативна конвенция – най-високопоставеният орган в доброволческото крило на Консервативната партия. На въпросната среща Мей се очаква да изложи своите причини да не назовава дата кога ще подаде оставка. Въпреки това около 800 членове ще бъдат призовани да гласуват следния текст: „Вече не чувстваме, че Мей е правилният човек да продължи като премиер да ни води в преговорите. Затова с голямо неохотство я молим да преосмисли позицията си и да подаде оставка“.

В същото време и проевропейски, и антиевропейски, настроени депутати от управляващата партия предупреждават Мей, че нов референдум за Brexit става „неизбежен“ заради все по-голямата вероятност за провал на преговорите с Корбин. „Ако не можем да излезем от задънената улица, ако това е отвъд силите ни и се провалим, то тогава нов референдум е неизбежен“, заяви про-Brexit настроеният консерватор Даниел Кавчински. По думите му ново обществено допитване е „единственият начин най-накрая да затворим темата за Brexit“.

Самата Тереза Мей обаче досега многократно е отхвърляла идеята за нов референдум, заявявайки, че това би било предателство спрямо волята на британците, изразена при първото допитване. Според премиера, ако Brexit бъде отменен чрез втори референдум и не се реализира, това би намалило доверието на британското общество към политиците.

Коментари: 0