Меркел и Шулц започват официални преговори за коалиция

Първоначално ГСДП отхвърли възможността за коалиция с Меркел, но преосмисли позицията си

Меркел и Шулц започват официални преговори за коалиция

Снимка: БТА

В Берлин започват официални преговори за съставяне на ново коалиционно правителство на Германия. Партия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), оглавявана от бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, в петък постигнаха съгласие да започнат официални преговори между тях. За това предадоха световните агенции, като се позоваха на източници от партиите.

Напредъкът в Берлин увеличава шансовете да се сложи край на месеците политическа несигурност в Германия след парламентарните избори през септември. Въпросната несигурност отслаби ролята на страната на международната сцена и повдигна въпроса колко дълго ще остане на поста канцлерът Ангела Меркел. Споразумението между ХДС и ГСДП отваря пътя за задълбочени преговори през следващите седмици. За да бъде прието окончателно, то трябва днес да бъде одобрено от партийните ръководства на двете партии.

Проучвателните преговори бе предвидено да завършат още снощи. Последната среща обаче се проточи повече от 24 часа. Първите преговарящи пристигнаха на мястото на преговорите в централата на ГСДП в столицата Берлин в 08:00 ч. (09:00 ч. българско време) в четвъртък. Лидерите на потенциалните съюзници - Ангела Меркел, Хорст Зеехофер на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и Мартин Шулц - започнаха своите разговори половин час по-късно.

Ако преговорите се бяха провалили, единствените оставащи варианти за Меркел щяха да бъдат съставяне на правителство на малцинството или свикване на нови избори. Първоначално ГСДП отхвърли възможността за нова коалиция с Меркел, но преосмисли позицията си след провала на преговорите между консерваторите на канцлерката и други две партии. Ако бъде съставено ново коалиционно правителство, Меркел ще застане за четвърти път начело на най-голямата икономика в Европа.

Коментари: 0