Меркел и Ципрас се разбраха, обещаха реформи

Те потвърдиха, че сътрудничеството и диалога са в основата на решаването на гръцките проблеми

Меркел и Ципрас се разбраха, обещаха реформи
104 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Гърция и Германия трябва да работят усилено за преодолеят обидните стереотипи един към друг, увеличили се в хода на кризата в еврозоната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Според него важна тема на разговорите е било двустранното сътрудничество. Въпреки събитията от последните 5 години, когато действаше програма за икономии, не можем да кажем, че всички проблеми идват отвън. Не можем да обвиняваме за проблемите си другите, но не и нас самите, категоричен беше гръцкият премиер, като допълни, че има вътрешни причини за кризата.

Меркел от своя страна изрази съгласие, че стереотипите, които минират диалога между двете европейски страни, трябва да бъдат преодолени. Гърците не са мързеливи, а германците не са отговорни за всички беди на Гърция. Ние трябва да работим, за да преодолеем тези стереотипи, потвърди Меркел.

Тя призна, че има трудни въпроси и разногласия между Атина и Берлин, но увери, че иска сътрудничество в духа на взаимното доверие. Ние искаме една икономически силна Гърция, ние искаме икономически растеж в Гърция и намаляване на твърде високата младежка безработица. Мисля, че сме съгласни, че за това са нужни структурни реформи и ефективна администрация, подчерта Меркел.

Ципрас отбеляза, че срещата в Берлин е изключително важна за него. Трябва да се разбираме по-добре. Няма алтернатива на диалога по пътя към премахване на трудностите, обясни ръководителят на гръцкия кабинет. Според него двете страни трябва да оповестят открито гледните си точки, дори те да са противоположни. Той обаче повтори, че е против политиката на затягане на коланите, водена в Европа.

Спасителният план за Гърция не бе успешен, каза той, като припомни спадането на БВП с 25%, увеличаването на безработицата и засилване на социалното неравенство в Гърция. В същото време Ципрас остави отворена вратата за дискусии: Ние разбира се, не искаме да разрушим позитивното от последните години и трябва да потърсим нови политически комбинации за разрешаване на нашите проблеми. Според него основните реформи, които трябва да се проведат в Гърция, са в сферата на борбата с данъчните измами и борбата с корупцията. Ципрас увери, че не е дошъл в Берлин, за да иска пари от германското правителство, а за да постави обща основа за диалога между двете страни.

Меркел от своя страна припомни, че въпросът с помощта за Гърция и условията на кредиторите се решава на многостранни преговори в еврозоната с МВФ и Европейската централна банка. Решенията за предоставяне на ликвидност се взимат от международните кредитори, подчерта на няколко пъти канцлерът. Не мога да обещая нищо. Процесът е съвсем различен, каза Меркел.

Гръцкият премиер за пореден път намекна, че Атина очаква от Германия изплащане на репарации, макар и те да не се свързват с тежкото положение на Гърция. Въпросът с репарациите не почива на материална основа, каза той в Берлин след срещата си с Ангела Меркел. Това е въпрос на етика, въпрос на морал. Не е свързано нито с кризата, нито със сегашната ситуация в еврозоната, подчерта гръцкият премиер. Меркел от своя страна отново повтори официалната позиция на Германия. Въпросът с репарациите от правна гледна точка е закрит.

Канцлерът също така подчерта, че Берлин и Атина ще продължат да си сътрудничат, тъй като и двете страни са членове на ЕС и НАТО.

Коментари: 0