Меркел: Няма да има споразумение за мигрантите в ЕС тази седмица

Германският канцлер отбеляза, че ще се стреми към двустранни споразумения с отделни държави от ЕС

Меркел: Няма да има споразумение за мигрантите в ЕС тази седмица

Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че няма да бъде постигнато всеобхватно решение за мигрантите в ЕС на срещата на европейските лидери тази седмица,  пише Reuters. Тя добави, че ще продължи да се стреми към двустранни споразумения с отделни държави от ЕС.

„Няма да има решение за цялостния пакет от правила за предоставяне на убежище или с други думи за всички седем директиви до петък”, каза Меркел по време на пресконференция с испанския премиер Педро Санчес.

„Поради тази причина говорих да се работи с държави, които са съгласни по всички въпроси на миграционната политика – испанският премиер говори за външнополитическото измерение, а аз говорих за вътрешното, и в този дух ще имаме допълнителни разговори през идните дни”, добави германският канцлер.

В неделя в Брюксел беше проведена среща мини-среща на високо равнище между някои европейски лидери. Тази среща показа ясно разделението в Блока по отношение на миграционната политика и увеличи натиска върху Меркел.

Тя беше една от 16-те европейски лидери, събрали се на набързо организираната по инициатива на Берлин среща, целяща да даде шанс на Меркел да поиска страните да получат засилени правомощия за връщане на бежанци, които вече са регистрирани в друга европейска страна. Италианският премиер Джузепе Конте обаче поиска вместо това да се въведат радикални промени в правилата от Дъблин, според които мигрантите трябва да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат.

Дипломати посочиха, че има признаци на оформяне на консенсус относно граничната политика. Въпреки че 16-те страни не достигнаха до общи изводи, европейските лидери изразиха задоволство след края на срещата.
Коментари: 0