Меркел: Оцеляването на ЕС е въпрос на живот и смърт

Канцлерът заяви, че ще направи всичко по силите си, за да запази единството

Меркел: Оцеляването на ЕС е въпрос на живот и смърт
Оцеляването на Европейския съюз е въпрос на живот и смърт, смята германският канцлер Ангела Меркел. След срещата с френския президент Франсоа Оланд тя заяви, цитирана от Bloomberg, че ще направи всичко по силите си, за да запази единството на съюза.

В петък Меркел, както и водачите на останалите 26 страни членки на ЕС, ще се съберат на среща на високо равнище в Братислава, за да обсъдят бъдещето на съюза след Брекзит.

„Европа не е в добро положение. Това ме натъжава и ще направя всичко възможно, за да запаля светлината на това, за което нашата общност се бори“, заяви тя по време на реч от четвъртък в Потсдам. Тя предупреди, че „национализмът, егоизмът и тенденциите към радикализацията възпират и дори торпилират единното европейско действие“.  „Това е въпрос на живот и смърт. Няма да се поколебая да се боря за обща Европа“, посочи Меркел. 

По време на своето пристигане в Братислава председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че „единственото логично нещо е да се направи трезва и честна оценка на ситуацията“.
Коментари: 0