Меркел: Преговорите за ТПТИ трябва да продължат

Според някои споразумението е пред провал, но германският канцлер все още вярва в него

Меркел: Преговорите за ТПТИ трябва да продължат

ЕС трябва да продължи да преговаря със САЩ по Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитиранa от Reuters.

„Призовавам преговорите да продължат сега“, катетгорична бе Меркел. По думите й много страни членки на ЕС страдат от висока безработица. „Затова трябва да подкрепим всичко създаващо работни места и това включва сделката за свободна търговия“, подчерта тя.

Германският канцлер е заявил тази позиция и пред американския президент Барак Обама по време на наскоро провелата се среща на Г20. ЕС и САЩ официално целят да подпишат сделката за свободна търговия преди Обама да се оттегли от поста през януари, но вече има сериозни съмнения, че това ще се случи.

Попитана дали споразумението все още има шанс, Меркел заяви: „Това сега зависи от продължаването на преговорите“.

Коалиционните партньори на Меркел обаче далеч не са на същото мнение. Социалдемократите хвърлиха вината за безрезултатните преговори върху ЕС.

„Съюзът съвсем не се бореше и в крайна сметка беше подписано всичко, което Америка предлагаше”, заяви генералният секретар на социалдемократите  Катерина Барли пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Г-н Шойбле, ще можете ли поне един път да посочите вашата позиция за ТПТИ? Направи ли това и канцлерът? Или някой от тези герои? Никой”, добави Барли.

Лидерът на партията, вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел предизвика буря миналия месец, когато каза, че преговорите са „де факто мъртви“. Франция и Белгия се съмняват, че ще търговското споразумение ще бъде сключено, а и скептицизмът сред американците расте. 

Коментари: 0