Меркел пристига в България днес

Като официална причина за посещението е българското Европредседателство и приоритетите на страната ни през следващите пет месеца

Меркел пристига в България днес
Германският канцлер Ангела Меркел – най-влиятелната жена в света и все още лидер на Европа, пристига на официално посещение в България днес. Тя ще проведе работни срещи с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Като официална причина за посещението е българското Европредседателство и приоритетите на страната ни през следващите шест месеца, както и актуални политически теми.

За последен път Ангела Меркел бе на посещение в България през 2010 г. – една година след идването на власт на първия кабинет на Бойко Борисов. Тогава бе и първото официално посещение на германския канцлер в София.

За Бойко Борисов появата на Ангела Меркел в София несъмнено е от голямо значение като жест лично към него и към страната, но основните ѝ приоритети по време на визитата ще са свързани с проблемите, създавали кризи в ЕС през последните години: Brexit, мигрантите и бежанците, борбата срещу тероризма, разлома между Западна и Източна Европа и изтънелия бюджет на ЕС.

Важни ще са обаче и балканските съседи на България и то не само Западните Балкани, а и Турция на фона на съобщенията от дипломатически източници в сряда, че в София може да се организира среща на високо равнище между съюза и Турция, отбеляза вчера "Дойче веле".

Меркел идва в София само ден преди решаващия вот в партията на социалдемократите в Германия за това дали да бъде сформирано ново правителство с нейния Християндемократически съюз (ХДС) и партньорите им от Християнсоциалния съюз (ХСС). Ако членовете на партията гласуват с "не", това може да подтикне германския канцлер да опита да състави правителство на малцинството, да свика нови избори или дори да определи съдбата на най-дълго управлявалия лидер в Европа.
Коментари: 0