София пак е сред градовете с най-мръсен въздух

Столична община се похвали днес, че продължава да монтира филтри на комини

София пак е сред градовете с най-мръсен въздух

Снимка: Economic.bg

Въпреки мерките срещу мръсния въздух, които Столична община твърди, че взима, ситуацията в града не се променя и София отново тази зима е сред най-замърсените градове в света.

Индексът за качество на въздуха IQAir постави българската столица на девето място тази сутрин със замърсяване от 60.7 микрограма на кубичен метър. Към 16.00 ч този показател е 60.5, поставяйки града ни на 14-то място. Нормата на Световната здравна организация е 25 микрограма на кубичен метър.

Българската столица се нарежда след пакистански, индийски и афганистански градове. На 4-то място е Сараево, Белград заема 8-мо място.

Стoличният ĸмeт Йopдaнĸa Фaндъĸoвa обяви преди две седмици, че тeмaтa зa мpъcния въздyx винaги e зaeмaлa вaжнo мяcтo, нo въпpeĸи тoвa вcяĸa зимa peзyлтaтитe oт измepвaтeлнитe cтaнции в Coфия ca пoчти eдни и cъщи. Предвид резултатите към момента, очевидно предприетите мерки все още не дават резултат.

Днес от сайта на общината стана ясно, че до края на 2020 г. ще бъдат монтирани още 100 филтъра на комини на домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища, с цел подобряване на качеството на въздуха. С тях филтрите в града ще станат общо 509. От началото на изпълнението на тази програма досега са монтирани 494 филтъра. Те са в районите „Красна поляна“ и „Слатина“.

Столична община се похвали и с това, че изпълнява и два големи проекта за подмяна на отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични алтернативи. По тях се предвижда да бъдат подменени отоплителните устройства на около 15 000  домакинства.

Коментари: 0