Ресторантьорите искат отпадане на всички забрани за 8 декември и НГ

Всички заведения разчитат на приходите от тези празници, се казва в писмо на браншовата организация

Ресторантьорите искат отпадане на всички забрани за 8 декември и НГ

Снимка: Unsplash

11541 ~ 2 мин. четене

Отпадане на вечерния час за заведенията, както и премахване на забраната за работа на нощните клубове и дискотеки за предстоящия Студентски празник и празненствата по случай Нова година. За това настояват от Сдружението на заведенията в България в писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и министъра на туризма Марияна Николова.

„Обръщаме се към вас във връзка с множество запитвания от членове на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България относно наближаващите два големи празника - 8 декември и Нова година. Всички заведения разчитат на приходите от организирани мероприятия. Затова молим за ясни и конкретни параметри, при които заведенията, включително и нощните клубове, които към този момент са под забрана за работа, ще могат да работят при нормални условия поне за тези два празника, които са изключително важни за бизнеса“, се казва в писмото на браншовата организация.

Държим да обърнем внимание на факта, че 15 дни след затварянето на нощните клубове, заболеваемостта, свързана с Covid-19 ни най-малко не е намаляла, а точно обратното. Това за пореден път доказва и нашата теза, че не ние сме разпространители на заразата, казват още от Сдружението на заведенията в България.

Те настояват за отпадане на забраната за работа на нощните клубове, както и за премахване на вечерния час за работа на заведенията. В периода 15:00ч. - 18:00ч. заведенията да не могат да упражняват търговска дейност с цел пълна дезинфекция преди посрещането на вечерните резервации, предлагат още от бранша, като казват, че според тях трябва да остане задължителното отстояние от 1.5 м между масите.

„Важно е да отбележим и факта, че никакви мерки няма да предотвратят струпване на хора в домашни условия, като дори да има подобна забрана, контролните органи няма как да следят за нейното спазване. А това обезсмисля забраната за работа в по-горе цитираните празници. Нещо повече, при наличната във всички заведения аспирация и вентилация и липсата на такива в домовете на хората, ги прави по-безопасното място за празнуване. Затова настояваме за сформиране на работна група от експерти, които да уточнят мерките за работа. И не на последно място - нормалното провеждане на празниците със сигурност има отношение и към психичното здраве на хората“, завършват писмото си от асоциацията.

Подкрепи Economic.bg