От ЕК нападнаха Google, че интернет не е „Дивият запад“

Случайно изтичане на вътрешен документ постави компанията в неудобна позиция

От ЕК нападнаха Google, че интернет не е „Дивият запад“

Снимка: БТА

Интернет не може да остане „Див запад“. Трябва ни ясни и прозрачни норми, предсказуема среда и балансирани права и задължения. Това каза еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон на главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай.

DSA

Думите на Бретон към Пичак бяха изречени във видеоконферентен разговор между двамата. Повод за него стана изтекъл документ от вътрешната кореспонденция на Google, в който е очертана 60-дневна стратегия на компанията за противодействие на натиска на ЕС за нови правила. В него се посочва например, че американските съюзници трябва да бъдат убедени да се опълчат на Бретон.

Сундар Пичай се извини на еврокомисаря, с когото проведе трета видеоконферентна връзка за тази година. Инициативата за нея бе на Google. Визирайки изтеклия документ, Бретон изтъкна, че не е нужно да се прибягва до тактики от миналия век. Директорът на американския гигант пък заяви, че не е виждал въпросния план, нито го е подписвал.

Случаят подчертава опасенията на технологичните компании от затягащите се правила и опитите им за интензивно лобиране срещу тях. На 2 декември Бретон и еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер се очаква да представят новия Закон за дигиталните услуги. Той е поредният инструмент срещу гигантите, който заплашва да разстрои дълго граденото удобство и печеливши бизнес модели.

Всичко, което е разрешено офлайн, трябва да бъде разрешено онлайн; а всичко, което е забранено офлайн, трябва да бъде забранено онлайн“, каза Бретон. Той изясни още веднъж позицията на Европа, а именно: „Всички са добре дошли на нашия континент, стига да спазват нашите правила“.

Коментари: 0