14 месеца без инфлация

През ноември статистиката отчита 0.5% по-ниски цени на стоките и услугите

14 месеца без инфлация
Средните цени на дребно, на които са се предлагали стоките и услугите през ноември са с 0.5% под нивото от предходната година. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за потребителските цени. От статистиката се вижда, че дефлацията се задържа в България за 14-ти пореден месец. Най-голямо понижение на цените има при горивата и транспорта. Поевтиняване обаче има при почти всички групи стоки и услуги, като изключенията са при хотелиерството и ресторантьорството, както и при алкохола и тютюневите изделия.

По-детайлните данни показват, че хранителните продукти от първа необходимост като целя поскъпват спрямо миналата година. Леко поскъпване има и при битовата техника, домакинските принадлежности лекарските и стоматологичните услуги. Релсовият транспорт също бележи ръст на цените на дребно, което е свързано с рязкото поскъпване на билетите за градския транспорт в София.

При сравнение на цените през ноември спрямо октомври се вижда, че инфлацията е 0%. Месечното сравнение показва, че най-сериозна промяна има в цените на облекло и обувки - увеличение с 0.6%. При зеленчуците заслужава отбелязване поскъпването на краставиците с 25.4% и зелето с почти 21%, а при плодовете - вдигането на цената на цитрусите с 13%

В групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при газообразни горива и въглища за битови нужди - съответно с 3.8% и 0.7%, автомобилен бензин А95Н - с 0.1%, автомобилен бензин А98Н - с 0.5%, газ пропан-бутан - с 0.6%, и пътническите таксита - с 1.2%.
Коментари: 0