Международни финансови пазари: 8 май 2018 г.

Ръстовете на водещите индекси бяха ограничени от публикация на президента Тръмп в Twitter

Международни финансови пазари: 8 май 2018 г.
572 ~ 3 мин. четене
Подкрепени от позитивния край на изминалата седмица, щатските фондови пазари започнаха търговията в понеделник със силни повишения. В последствие обаче, ръстовете на водещите индекси бяха ограничени от публикация на президента Тръмп в социалната мрежа Twitter, в която държавния глава съобщи, че на следващия ден ще оповести решението си относно ядреното споразумение с Иран. Новината внесе известно напрежение на пазарите, но въпреки това краят на сесията беше оцветен в зелено. Dow Jones записа ръст от 94 пункта, след като по-рано през деня беше напреднал с над 200 точки, подкрепен от поскъпването на компаниите в енергийния сектор. S&P500 и NASDAQ напреднаха със съответно 0.35% и 0.77%.

По време на сесията лекият суров петрол за първи път от 2014 г. насам успя да премине границата от $70 за барел, но последвалото напрежение отдръпна инвеститорите и черното злато завърши деня на цена от $69.97, реализирайки 0.25% ръст.

В Европа настроенията бяха основно бичи, продиктувани от силното представяне на хранително-вкусовия и енергийния сектор. Вниманието на пазарните участници беше насочено и към мащабната сделка между Nestle и Starbucks на стойност 7.15 млрд. долара, според която швейцарският гигант ще получи правото да продава популярната марка кафе. От водещите индекси с най-добро представяне и ръст от 1% се отчете немският DAX, следван от британския FTSE с 0.86% и паневропейския Stoxx600 с 0.60% повишение.

Изявление Доналд Тръмп

В 21:00 часа българско време президентът на САЩ Доналд Тръмп ще оповести финалното си решение относно ядреното споразумение с Иран. Американския държавен глава желае ревизиране на сделката, като в противен случай е възможно да се стигне до оттегляне на страната от споразумението. Събитието е възможно да доведе до засилена волатилност на световните пазари.

Изявление на Джером Пауъл

Във вторник от 10:15 часа българско време председателят на ФЕД Джером Пауъл ще вземе участие в конференция, организирана от Националната банка на Швейцария и Международния валутен фонд в Цюрих. Очаква се Пауъл да държи реч на тема „Как монетарната политика влияе на международните финансови пазари и парични потоци“. Въпреки че не се очакват конкретни насоки относно монетарната политика на САЩ, инвеститорите ще следят речта с интерес в търсене на сигнали относно позицията на ФЕД за бъдещите лихвени повишения.

Инструмент на фокус - Apple Inc.

Новината, че Уорън Бъфет е закупил над 75млн. акции на Apple в рамките на първото тримесечие на годината даде силен тласък на компанията и изведе цената на една акция до исторически връх. Въпреки това, през последната търговска сесия котировките се спряха на нивото на възходящата тренд линия, оказваща съпротива на повишенията без да видим успешен пробив. Желателно е да се изчака реакцията на пазарните участници през идните дни, като всяко колебание може да се използва за вход в къса позиция с цел тест на възходящите гапове от началото на месеца.

USD/CAD

Силното поскъпване на щатския долар спрямо канадския му конкурент е последвано от период на консолидация. Движението на валутната двойка в рейндж наподобява формация флаг, като може да очакваме пробив на съпротивата да бъде последван от нов възходящ импулс и силно поскъпване. При потвърждение за пробив над ниво 1.29, влизане в дълга позиция ще бъде оправдано, а целта в краткосрочен план ще бъде достигане до границата от 1.30.

XAG/USD

На седмична база може да видим, че по-ниските върхове и по-високите дъна в цената на среброто образуват триъгълна формация. Ценният метал се намира близо да излизане от фигурата, което вероятно ще бъде съпътствано със силно движение. Пробив на някое от рамената на триъгълника може да се използва като сигнал за вход в дългосрочна позиция.

DAX

След като успя да пробие относително рано формиралия се низходящ трендови канал, немският индекс затвърди възхода си, подкрепен от 50-дневната подвижна средна. В момента пред DAX предстои ключов тест на психологическите 13 000 пункта. Успешен пробив може да бъде приет като категоричен знак за надмощието на биковете и образуване на възходящ тренд, докато неуспешен такъв, вероятно ще бъде последван от период на консолидация, който няма да бъде подходящ за влизане в позиция.
Коментари: 0