Международни финансови пазари: 8 януари

За декември новите работни места са се увеличили със 148 000 при очаквания за ръст от 189 000

Международни финансови пазари: 8 януари
Последният ден от първата седмица за годината беше белязан с ръст в цената на книжата на водещите в световен мащаб компании. След като индексът Dow Jones за първи път счупи бариерата от 25 000 пункта в четвъртък, в петък той добави още почти 1%, достигайки до 25 295 пункта, а широкият S&P 500 прибави към стойността си 19 пункта до ниво от 2 743. След като акциите на Alphabet и Amazon достигнаха нови рекордни върхове, технологичният Nasdaq добави 80 стотни от процента до 7 136 пункта. За пръв път през седмицата S&P500 и Nasdaq прекрачиха праговете от респективно 2 700 и 7 000.

Всеки първи петък от месеца излизат данни за промяната на броя на заетите лица извън селскостопанския сектор в САЩ, като този индекс показва развитието на щатската икономика. За декември новите работни места са се увеличили със 148 000 при очаквания за ръст от 189 000, което разочарова инвеститорите.
Най-популярната валутна двойка EUR/USD реагира на новините с рязък скок до ниво от 1.2085, но впоследствие коригира цената си, завръщайки се близо до нивата си от началото на деня. Процентът на безработицата в страната остана непроменен - на 4.1%.

Първата търговска сесия за годината за европейските пазари също приключи с положителни резултати. Водещите индекси записаха сериозен ръст. Немският бенчмарк DAX нарасна с повече от един процент до 13 319 пункта, въпреки че акциите на Deutsche Bank поевтиняха с повече от 6%. От немската банка обявиха, че данъчната реформа в САЩ ще им струва 1.5 милиарда евро. Книжата на Fiat Chrysler Automobiles пък достигнаха ново рекордно ниво от 17.82 евро и ръст от 6.35%. Френският CAC и британският FTSE добавиха респективно 1.05% и 0.37% към стойността си.

След като в края на сесията доларът поскъпна с 0.30% спрямо еврото, златото и среброто изгубиха респективно 0.28% и 0.04% за тройунция. Понижение имаше и при петролa – лекият суров петрол и сортът Брент поевтиняха с близо половин процент, респективно до $61.58 и $68.72 за барел.

Финансови отчети Q4 2017


Новата седмица ще даде началото на сезона за публикуване на финансовите отчети за четвъртото тримесечие на 2017 г., като очакванията на инвеститорите са за силни резултати, които да оправдаят силните повишения на щатския фондов пазар през годината. Wells Fargo и JP Morgan ще са първите, публикували резултатите си от финансовия сектор и ще изнесат докладите си в петък.           
 
Инструмент на фокус - Realty Income Corp.

Акцията на американската компания, която специализира във фиксирания доход от недвижими имоти, показва значително поевтиняване от достигането на историческия си максимум в средата на 2016 г. насам. През периода пониженията биват ограничени от образуваната зона на подкрепа около ниво от $54, към която акцията се е устремила и сега. Ново нейно достигане и неуспешен пробив могат да бъдат използвани за вход в позиция и покупка на акцията със средносрочна цел възстановяване на цената до ниво от $65.

EUR/USD

Краят на 2017 г. се оказа силен за най-търгуваната валутна двойка и EUR/USD успя да пробие формиралия се плавен низходящ трендови канал, а преобладаващата бича търговия на пазарите тласна котировките до близо 4-месечен интрадневен връх от 1.2089. Високите нива, на които се намира валутната двойка разкриват добра възможност за влизане в къса позиция, но за да бъде оправдана продажбата, е необходимо да станем свидетели на силна обръщаща движението свещ и понижение под ниво от 1.2000.

Oil US

След пробив на ограничаващата повишенията тренд линия на 4-часова графика, щатският петрол достигна до нов локален максимум от $62 за барел. Достигането до рекордното ниво беше бързо последвано от серия разпродажби, но виждаме, че суровината среща подкрепа на стойности около $61, което съвпада с отскачането на индикатора стохастик от зоната на препродаден пазар. Очакваме новият импулс сред купувачите да изведе цената до нов пробив над $62 за барел, което ще бъде прието като сигнал за влизане в дълга позиция.

S&P500


Началото на новата година донесе нов тласък за широкият щатски индекс, с което S&P500 успя да пробие формиралата се на 6-часова графика съпротива. Пробивът беше последван от серия от възходящи движения, които затвърдиха бичите нагласи на пазара, като към момента не се наблюдават индикации за промяна на тенденцията.
Коментари: 0