Microsoft влага още $50 млн. в програмата си „AI for Earth“

Новосъздадените приложения за изкуствен интелект ще служат за опазване на околната среда

Microsoft влага още $50 млн. в програмата си „AI for Earth“

Снимка: Pixabay

Microsoft разширява своята програма „AI for Earth“ („Изкуствен интелект за Земята“) с инвестиция от 50 млн. долара през следващите години. Това ще помогне за създаването на нови приложения за изкуствен интелект, които ще позволят на учените, бизнеса и дори фермерите да опазват по-добре околната среда. 

AI инвестиции 

Идеята на технологичния гигант е да използва изкуствения интелект, за да защити планетата. Новината за 50-милионната инвестиция на Microsoft бе съобщена по-рано през декември от Брад Смит, като по думите му средствата ще бъдат насочени към дейности по „наблюдение, моделиране и управление на природните системи на Земята“, пише Futurism. 
 
Тази инвестиция е част от разширяването на политиката на Microsoft в областта на околната среда. Тя се фокусира върху идеята за демократизиране на AI, така че учените и собствениците на бизнес да могат лесно да използват технологията, за да анализират данните за климата и да се стимулират стратегическите действия в борбата с промените. 

Така например, според Смит, изкуственият интелект може да се използва за събиране и анализ на данни за потреблението на енергия и метеорологичните модели, за да се спести енергия и да се намали ненужното използване на вода в селското стопанство. 

“AI може да ускори способността ни да наблюдаваме екологичните системи и как те се променят в глобален мащаб, да преобразуват данните в полезна информация и да прилагат тази информация, за да предприемат конкретни стъпки за по-добро управление на нашите природни ресурси“, обяснява още Смит. 

По-добри инструменти

Разширяването на програмата „AI for Earth” ще се осъществи на три етапа. Първо, Microsoft ще привлече още изследователи по света чрез повече грантове за проектиране и тестване на нови AI приложения. След това компанията ще фиксира най-обещаващите кандидатури, които ще разгърне в мащаб с по-големи инвестиции в тях. Накрая, гигантът ще включи най-полезните приложения в услугите до учени и хора, ангажирани с устойчивите инициативи. 

„Изправени сме пред колективна нужда от спешни действия за справяне с глобалните климатични проблеми“, напомни Смит, обяснявайки идеята на Microsoft. Той е категоричен, че „ние трябва не само да развиваме технологиите напред, но и да ги използваме, за да изчистим миналото и да създадем по-добро бъдеще“, обобщи той. 
Коментари: 0