Министерство на здравеопазването ще финансира специализанти

Инициативата е насочена към дефицитни медицински специалности

Министерство на здравеопазването ще финансира специализанти
256 ~ 1 мин. четене

До месец Министерството на здравеопазването ще поеме финансирането на специализанти, обучаващи се по старата наредба за специализации. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов, който участва в дискусия, посветена на младите лекари в България, предаде БТА.

Той пое този ангажимент, но уточни, че това се отнася засега за специализиращите дефицитни медицински специалности.

Министерството ще поеме таксата от 180 лв., която те заплащат всеки месец. Обмисля се допълнително стимулиране на малките болници, за да откриват повече места за специализация, каза още Москов.

Според млади лекари от Асоциацията за развитие на медицинската общност свободни места има основно в големите университетски болници. Радислав Наков, председател на асоциацията, каза, че специализиращите по новата наредба, която е в сила от тази година, са принуждавани да подписват договори, с които се задължават след приключването на специализацията си да останат да работят в същата болница четири или пет години. По думите му младите лекари трябва да се стимулират с добри условия на работа, а не по административен път.

Обявените свободни места за специализации са 729 в 130 болници, като 297 от тях са заети, посочи Москов. По думите му през тази година намалява броят на лекарите, напуснали страната.

Министърът подчерта, че кадровият проблем с медицинските сестри е по-тежък.

Подкрепи Economic.bg