Държавните мини няма да се приватизират

Ще се търсят пари за модернизиране на „Мини Марица-изток“, обяви енергийният министър

Държавните мини няма да се приватизират

Снимка: Министерство на енергетиката

Няма планове за приватизация на държавните минни дружества. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещение в Мини Марица-изток.

Тя се участва в среща с представители на синдикалните организации в дружеството, изпълнителния директор на Български енергиен холдинг Жаклен Коен, изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” Андон Андонов, както и председателят на съвета на директорите Диан Червенкондев.

„Ще защитим интересите на миньорите - те са гръбнакът на българската енергийна система“, е заявила Петкова. По думите ѝ „всеки получен лев възнаграждение е заслужен от миньорите, а условията на труд са изключително тежки“. По време на срещата стана ясно, че въпреки натрупаната задлъжнялост в енергийната система, се търсят варианти дължимите суми да се изплащат на работниците в срок. „Министър Петкова пое ангажимент към синдикалните организации миньорите да получават редовно всички заплати, плащания по трудовия колективен договор, необходимото работно облекло и да се изпълняват дейности по трудова медицина“, съобщават от пресцентъра на енергийното ведомство.

Министърът е подчертал, че се търсят и начини за осигуряване на свеж финансов ресурс  за закупуване на нова техника и ремонт на съоръженията в „Мини Марица-изток”. Целта е да бъде изпълнена възможно най-голяма част от инвестиционната програма на дружеството, за да се повиши ефективността на производствения процес и да се гарантират безопасни условия на труд.

По време на срещата надделя мнението, че трябва да се изработят дълготрайни решения за справяне с дисбалансите в сектора.

Коментари: 0