Миньорите поискаха оставката на Петкова

Петкова разясни, че ако цената на въглищата бъде увеличена, това ще доведе до поскъпване по цялата верига

Миньорите поискаха оставката на Петкова

Със скандирания „Оставка” завърши срещата между енергийния министър Теменужка Петкова и миньорите от „Мини Марица-изток“. Разговорите, в които участва и синдикатът КТ „Подкрепа”, минаха през положителен резултат относно исканията на работниците.

Петкова разясни, че въглищата са базова суровина за цялата енергетика и ако цената им бъде увеличена, това ще доведе до поскъпване по цялата верига на производството. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с представители на протестиращите миньори от „Мини Марица-изток“ ЕАД.

Днес работници от държавното дружеството се събраха на протест в София. Те настояват за повишаване на цената на добиваните в комплекса въглища с 15%, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени. Миньорите настояват и за инвестиции в нова техника.

По отношение решението за цената на въглищата, енергийният министър смята, че трябва да се изчака решение във връзка с искането за дерогация за ТЕЦ у нас заради новите екологични норми, гласувани на европейско равнище.

Другата седмица Петкова ще посети дружеството, за да се запознае на място с актуалната обстановка в мините и диалогът да продължи, стана ясно още на срещата.

Министърът реши да припомни на миньорите подобреното финансово състояние на дружеството. „Когато поехме управлението през 2014 г., мините бяха в изключително лошо финансово състояние, не достигаха дори средства за заплати. Сега ситуацията е коренно променена – за първи път дружеството отбелязва положителен финансов резултат, приходите са увеличени, колегите получават редовно работните си заплати и всички социални придобивки, възнагражденията са увеличени от началото на тази година, инвестиционната програма на дружеството също се изпълнява”, обясни тя.

За пример енергийният министър дадеобществената поръчка, която е в ход в момента и по нея предстои да бъдат доставени нови багери на стойност 85 млн. лв.

Според президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов  Петкова няма вярна информация за случващото се в мините. „Това, което казахме на министърката е, че тя най-вероятно не получава вярната информация за случващото се в "Мини Марица Изток“. Нея я водят там на панорамата да гледа лъскавите багери и с това и се изчерпва представата за случващото се в мини „Марица Изток“, каза той.

Коментари: 0