Мисури примамва Tesla с $1 млрд., за да построи там завода си за Cybertruck

Град Джоплин, който вече има производства на батерии, се опитва да привлече компанията на Мъск

Мисури примамва Tesla с $1 млрд., за да построи там завода си за Cybertruck

Снимка: Tesla

656 ~ 2 мин. четене
Tesla не провежда публичен конкурс в стил Amazon, за да намери мястото за нов завод за производство на електрическия си пикап Cybertruck, но едно публично наддаване вече стартира само. През март изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск туитна, че компанията „ухажва места за Gigafactory Cybertruck“ в централната част на САЩ.

За тази цел град Джоплин в щата Мисури подготви пакет със стимули за над 1 милиард долара в опит да привлече Гигафабриката за прозиводство на електрическия пикап. Градът дори е създал специален уебсайт, за да убеди Tesla да приеме офертата. Пакетът включва преотстъпване на терен от 1042 декара, както и множество държавни и местни данъчни кредити.

Президентът на Търговската камара на Джоплин Тоби Тийтър обяви новината в Twitter в понеделник, опитвайки се да убеди Мъск, пише CNBC.

Щатът подчертава ниската цена на труда в региона, благоприятно сравнявайки средната часова заплата в града от 27.86 долара с по-високите заплати в Нешвил, Тенеси и Остин, Тексас. Уебсайтът също подчертава, че Джоплин вече е дом на водещи производители на батерии, както и повече от 150 инженери специалисти в батериите.

Tesla е получавала стимули от градовете и щатите за изграждане на съоръжения и в миналото. Тя получи близо 750 милиона долара субсидии за изграждането на т.нар. „Gigafactory 2“ за слънчеви панели в Бъфало, Ню Йорк. Освен това управлява завод за батерии близо до Рино, Невада - оригиналната "Gigafactory" – за която получи над 1 милиард долара стимули, припомня CNBC.

Технологичните компании редовно получават стимули и оферти за изграждане на съоръжения в определен регион или град. Но стратегията за публично набиране на конкурентни оферти от общините предизвика по-голямо публично внимание, след като миналата година Amazon се отказа от планирания кампус в Ню Йорк заради кампания на политици,според които градът плаща твърде много.

Tesla представи своя електрически пикап Cybertruck миналия ноември. Мъск каза миналата есен, че компанията има над 250 000 предварителни поръчки за превозното средство, чиято цена започва от 39 000 долара. Нито компанията, нито Мъск досега са направили коментар по офертата на Джоплин.
Подкрепи Economic.bg