Коронавирусът срина и цените на тока

БНЕБ вече ще провежда търговете на половин час и ще освободи финансовите гаранции на търговците

Коронавирусът срина и цените на тока

Снимка: Pixabay

4415 ~ 3 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Освен фючърсите на петрола и съответно цените на горивата, пандемията от коронавируса срина и цените на електрическата енергия. Това сочат данните както на националната Българска независима енергийна борса (БНЕБ), така и на други електрически борси в Европа.

Така например по данни на БНЕБ цените на базовата енергия, постигнати на пазара „Ден напред“ пред последната седмица се движат в порядъка между 43.29 лв./МВтч (в петък, 10 април) до 45.29 лв. (за днес, 15 април). Нещо повече, през топлите първи два дни на настоящата работна седмица цените на тока паднаха още - до изключително ниските 21.78 лв./МВтч в понеделник, 13 април, и на 37.89 лв./МВтч за вторник, 14 април. Разбира се, застудяването определи и връщането на цената на 45.29 лв./МВтч днес, като се очаква постигнатата след няколко часа цена за утре да бъде в същия диапазон.

Още по-фрапиращи за постигнатите на БНЕБ цени за пиковите часове през последната седмица – от 23.05 лв./МВтч в понеделник, 13 април, до 45.84 лв. за днес, която е само с 0.55 лв. по-висока от постигната базова цена.

Такива ниски цени на БНЕБ не е имало от създаването й досега.

Причината за тези ниски цени, които са далеч не само от пиковете от над 2000 лв./МВтч, но дори и от средната за миналата година цена на електроенергията, постигната на БНЕБ, от 95.13 лв./МВтч, както и от нивата отпреди 13 март тази година, е драстичният спад на потреблението вследствие, първо, на многото неработещи предприятия, и второ – на по-топлото време. Според борсовите данни търгуваните през последната седмица количества са между 28 505 МВтч (за днес) и 33 592 МВтч (за 10 април) електроенергия. За сравнение, среднодневните количества, търгувани на борсата през миналата година в сегмента „Ден напред“, бяха 35 880 МВтч.

Цените на румънската енергийна борса (ОРСОМ) също показват сериозен срив на цените. Базовите цени от 10 април до вчера се движат между 23.99 и 26.7 евро/МВтч, като в понеделник, 13 април, е постигната базова цена от една 10.93 евро/МВтч. Постигнатата за същият ден върхова цена е още по-ниска от базовата – 9.88 евро/МВтч.

Същото показват и цените на хърватската енергийна борса (CROPEX), като единствената разлика от румънската е, че върховата цена за понеделник, 13 април, е с 0.34 евро по-висока от базовата.

Още по-фрапиращото е, че през последния пандемичен месец на някои борси в Европа бяха постигнати дори и отрицателни среднодневни цени на електроенергията на краткосрочните пазари. Причината е, че електроенергията е специфична стока, която изисква 100% балансиране на пазара - дори и на такива отрицателни цени.

Поради това ръководството на БНЕБ предлага промени на борсовата търговия, които да регулират пазара в тази кризисна ситуация, от която губят всички, но най-вече производителите на електроенергия у нас без двете щатски топлоцентрали.

Така вече БНЕБ ще провежда търгове си на всеки 30 минути, с което броят им се увеличава от 7 на 12 на ден. Целта е търговците да имат възможност за по-гъвкава реакция, като използват и най-малките колебания на пазара най-вече в сегмента „В рамките на деня“.

В подкрепа на търговците на електроенергия БНЕБ освобождава и гаранциите от 75 хил. лева, които досега бяха блокирани, да бъдат използвани за търговията. Разбира се, това е изключително необходимо, особено за по-малките играчи на борсата, които не разполагат с големи свободни парични средства.

С цел избягване на каквито и да било спекулации БНЕБ ще въведе и правилото всички борсови играчи да участват във всички търгове – дългосрочни, „Ден напред“ и „В рамките на деня“, с един договор. Досега всеки търговец сключваше отделен договор с БНЕБ за участието си на всеки от тези сегменти. Целта е дисциплиниране на търговците – т.е. ако даден търговец прояви некоректно поведение дори и само на един от сегментите, в които участва, да му бъде отнето правото да участва в търговете и на останалите сегменти на пазара.

Подкрепи Economic.bg