220 млн. евро ще струва интерконекторът България-Гърция

Изпълнителят на проекта ще бъде избран според закона за обществените поръчки

220 млн. евро ще струва интерконекторът България-Гърция
248 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

220 милиона евро ще струва изграждането на интерконектора България-Гърция, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в парламента, предава репортер на Economic.bg.

По думите й министерството на енергетиката води активна политика за осъществяването и реализацията на проекта в рамките на приетата пътна карта.

Според Петкова изпълнителят на този проект ще бъде избран според закона за обществените поръчки и при максимална прозрачност. Министърът заяви, че вече има осигурен грант в размер на 45 милиона евро и се провеждат разговори за допълнителни средства.

„Предвидили сме до средата на 2018 година интерконекторът Гърция-България да бъде въведен в експлоатация. Този интерконектор е много важен и работим по него”, заяви още тя.

Припомняме, че строителството на интерконектора България-Гърция започва през октомври 2016 г. Проектът беше отлаган дълго време, окончателното споразумение за изграждането му бе трудно и отдавна очаквано решение. Трудно, защото с идването на СИРИЗА на власт Гърция направи завой в посока Русия. Москва обаче няма полза от това Балканските държави да получават газови доставки не от руски източници. Пречка се оказа и задънената улица, в която бяха преговорите между Атина и кредиторите през лятото. 

Подкрепи Economic.bg