175 млн. лева инвестирани в металургия за година

\"Аурубис България\" представи инвестиционната си програма до 2018 г. в Деня на металурга

175 млн. лева инвестирани в металургия за година

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Александра Сотирова

175 млн. лв. са инвестирани в сектор металургия у нас през 2014 г. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Антон Петров, предаде репортер на Economic.bg. Средствата са вложени във високотехнологични продукти. За последните две десетилетия в българската металургия са вложени над 4 млрд. лева. 

Най-големият конкурент на сектора на европейските пазари е Китай. Последствията от навлизането му в този пазар носи големи загуби за металургичния сектор в Европа. На 9 ноември се свиква спешна среща на министрите от ЕС по този въпрос. Въпреки всички щети, които понася българската металургия, тя продължава да бъде водещ отрасъл за страната. 12% от общото промишлено производство у нас се генерира от металургичните ни предприятия.

Днес България отбелязва Деня на металурга. Домакин на събитието тази година е "Аурубис България" в Пирдоп. Сред гостите бяха Тим Курт, Антон Петров (БАМИ), зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, както и служители от сектора.

В рамките на поздравителната церемония Тим Курт обяви новата инвестиционна програма на "Аурубис България" до 2018 г. Тя е на стойност 180 млн. евро и се нарича "Аурубис България Спектър 2018 г.", като фокусът е върху четири основни стълба. Компанията ще работи в посока подобряване на екологичните характеристики, висока продуктивност и качество, както и привличането на нови служители, заяви още Курт.

Инвестицията е разделена на пет отделни пакета. Първият пакет от 2,5 млн. евро ще има за тема Устойчиви социални проекти. 20 млн. евро ще се инвестират в иновациии и реновиране на технически съоръжения. За преки и косвени инвестиции са отделени 25 млн. евро. 55 млн. евро ще се инвестират за запазване на конкурентността на дружеството. 75 млн. евро ще бъдат вложени за устойчива оперативна дейност и контрол.

Българската металургична промишленост - цветната и черна металургия, преодолявайки предизвикателствата на световната финансова и икономическа криза, бележи успех в своето развитие и в реализацията на своята продукция.

През 1963 г. с разпореждане на Министерския съвет 5 ноември е обявен за професионален празник на българските металурзи по повод влизането в експлоатация на тази дата на Металургичния завод "Ленин" в Перник (1953) и на Стопанския металургичен комбинат "Кремиковци" (1963).

Пазарните цени на електроенергията и достъпът до природен газ ще гарантират работата на металургичната индустрия в България при конкурентни условия“. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на националното честване на Деня на металурга. 

По неговите думи, при въвеждането на пълна либерализация от началото на 2016 г. цената на електрическата енергия ще се определя само от пазара. 

В момента „Булгартрансгаз“ ЕАД работи ускорено по проект за изграждане на преносен газопровод до Панагюрище и Пирдоп. „С неговата реализация ще могат да бъдат снабдени с природен газ регионите на Панагюрище, Пирдоп и Златица и ще се повиши конкурентоспособността на местната индустрия, осигурявайки й достъп до евтина енергия“, добави енергийният заместник-министър.

Коментари: 0