65 млрд. евро би струвал провалът на споразумението за Brexit

Правителството на Тереза Мей обаче отхвърля възможността да остане в митническия съюз на ЕС

65 млрд. евро би струвал провалът на споразумението за Brexit

Снимка: БТА

1248 ~ 2 мин. четене

Компаниите във Великобритания и Европейския съюз е възможно да платят 65 млрд. евро годишни разходи, ако не бъде постигнато споразумение за Brexit. Най-лошо ще бъде засегнат огромният британски финансов сектор. Това сочи нов доклад от консултантската фирма Oliver Wyman и адвокатската компания Clifford Chance, цитиран от агенция Reuters.

Фирмите от останалите 27 страни членки без Великобритания ще трябва да плащат почти 35 млрд. евро годишно за митнически и други ограничения, ако Обединеното кралство излезе от ЕС без споразумение. Британските компании, изнасящи стоки към ЕС, пък ще трябва да плащат по около 30 млрд. евро.

„Тези увеличени разходи и несигурност заплашват да понижат рентабилността и създават заплахи за съществуването на някои компании”, гласи част от доклада.

Великобритания трябва да напусне ЕС догодина, след като през юни 2016 г. гласува да прекъсне над 40-годишните си политически, икономически и правни връзки с Блока. Ако Брюксел и Лондон не успеят да постигнат споразумение, търговията между Великобритания и останалите 27 държави от ЕС ще се води според стандартните правила и тарифи на Световната търговска организация (СТО). Те се различават коренно от достъпа, който Великобритания има в момента до единния пазар на ЕС.

Въпреки че Лондон иска споразумение с Брюксел, правителството на премиера Тереза Мей казва, че се подготвя за всеки възможен изход, включително Великобритания да се отцепи от ЕС без споразумение за Brexit. Британското правителство дори е заделило 3.3 млрд. евро за подготовка за всички възможности.

Според доклада, ако Обединеното кралство остане под някаква форма в митническия съюз на Блока, това би понижило разходите и за двете страни с около 50%. Същевременно обаче Мей отхвърли възможността страната ѝ да остане в митническия съюз, тъй като това би попречило Лондон да сключи собствени търговски споразумения с бързо нарастващите икономики като Китай и Индия.

Новият документ показва, че 70% от допълнителните разходи за британския бизнес в случай на липса на споразумение за Brexit ще бъдат поети основно от пет индустрии: финансови услуги, автомобилостроене, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, потребителски стоки, както и химикали и пластмаси.

Подкрепи Economic.bg