МОН ще купува учебници и за частните училища и градини

Ще се осигуряват безплатни комплекти за бедните гимназисти

МОН ще купува учебници и за частните училища и градини
472 ~ 1 мин. четене

Министерство на образованието и науката може да започне да купува учебници и помагала и за децата в частните училища и градини. Досега те се плащаха от родителите. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане.

Бюджетът осигурява учебниците, образователните книжки и помагалата на децата от предучилищните групи, както и на учениците от първи до седми клас. Новост е това, че държавата ще поръчва и купува учебници само по общообразователните предмети, без специализираните.

Безплатни учебници ще се закупуват единствено за гимназисти с увреждания от 8 до 12 клас. Училищните библиотеки пък ще дават за безплатно ползване комплекти за ученици, чийто родители са бедни. Те ще могат да се обучават с тях до края на учебните занятия, но не е уточнено дали и кога трябва да ги връщат.

За общинските училища парите ще се разпределят към кметовете, които ще трябва да организират търгове по Закона за обществените поръчки за закупуването на учебниците, пише 24 часа.

Уточнено е, че критерият за бедност е доходът на глава от семейството да бъде под размера на Минималната работна заплата за всяка година.

Безплатните учебници, дадени на учениците между втори и седми клас, ще трябва да се връщат след края на учебната година. За състоянието им ще следи директорът на всяко училище. Срокът на ползване на учебниците ще бъде 2 или 3 години, а при по-рано скъсан или загубен учебник родителите ще го заплащат.Подкрепи Economic.bg