\"Монбат\" ще разработва нов вид акумулатори

Компанията учреди ново дъщерно дружество \"Монбат Ню Пауър\"

\
4883 ~ 2 мин. четене
Производителят на акумулатори "Монбат" АД, заедно със своя британски партньор August Fortune Ltd., създават ново дъщерно дружество, което ще се фокусира върху производството на алтернативен вид батерии. Това става ясно от официално съобщение на компанията, публикувано чрез информационната система на БФБ-София.

Новосъздаденото дружество "Монбат Ню Пауър" АД вече е вписано в Търговския регистър с капитал от 50 000 лв., а съотношението между дела на двете компании ще бъде 51 към 49% в полза на българския производител.

Целта е "Монбат Ню Пауър" да се фокусира върху активна развойна дейност, свързана с комерсиализацията и постигането на серийно производство на алтернативни технологии за производството на стартерни и системни батерии за автомобили, камиони, като и целеви нишови приложения.

От официалното съобщение се разбира, че дружеството ще акцентира и върху производството и комерсиализирането на батерии за съхранение и балансирано използване на енергия (on/off grid), в това число приложен софтуер за тяхното управление. Това е директен отговор на нарастващата тенденция за използване на алтернативни източници на енергия и променящи се модели за съхранение и търговия на енергия.

Целта е да се излезе от традиционното производство на батерии със съдържание на олово, използвайки алтернативни суровини, обясниха от компанията пред Economic.bg. Това е първата инфраструктура, чрез която заедно с нашия партньор ще се насочим към различни източници на енергия, с което компанията цели да бъде все по-конкурентна на променящите се пазари, добавиха още от "Монбат". В началото на декември се очаква компанията да представи инвестиционната си програма за следващите 2 години.

Групата компании "Монбат" е водещ европейски производител на оловно-кисели акумулаторни батерии с разнообразно приложение. За последните 10 години компанията се утвърди и като производител на олово и оловни сплави, чрез своята фирма „Монбат Рисайклинг“ ЕАД.
Подкрепи Economic.bg