Москва отвръща на Лондон реципрочно и също гони 23 дипломати

По-рано Великобритания нареди експулсирането на 23-ма руски дипломати

Москва отвръща на Лондон реципрочно и също гони 23 дипломати

Снимка: БТА

23-ма британски дипломати в Русия са обявени за персона нон грата от властите. Те имат заповед да напуснат страната в рамките на една седмица, предава световните агенции. Също толкова на брой руснаци бяха прогонени от Великобритания по-рано тази седмица. 

Лондон замрази двустранните си отношения с Москва заради подозрението, че руските власти стоят зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Вчера външният министър на Обединеното кралство Борис Джонсън дори заяви, че вероятно самият Владимир Путин е дал заповед за покушението. 

Новината за ответните действия на Москва идват, след като днес посланикът на Великобритания в Русия Лори Бристоу бе повикан на разговор в руското министерство на външните работи. Темата на дискусията не бе официално посочена, но за всички бе ясно, че става дума за това каква ще е реакцията на руското правителство. 

Освен експулсирането на 23-мата британски дипломати, Русия отмени и разрешението за откриване и функциониране на генерално консулство на Великобритания в Санкт Петербург. 
Коментари: 0