Мрачна обстановка около долара, стерлингът блести

Златото завладя нивата от 1200 долара за тройунция

Мрачна обстановка около долара, стерлингът блести
208 ~ 3 мин. четене

Доларът остава притиснат от основните валути, тъй като данните за слаба инфлация в САЩ увеличиха несигурността кога точно Федералния резерв ще повиши лихвите. Измерване за базовата инфлация показа растеж от едва 0.1% през май, което е най-малък ръст за последните пет месеца и подсказва, че Фед ще се придържа към прекалено постепенно затягане на монетарните условия когато започне да вдига лихвите по-късно през годината.

Долар/йена падна вчера до 122.47 и продължи да се отдалечава от върха тази седмица на 124.46. Днес котировките бяха 122.98. Други данни от вчера от САЩ обаче показаха, че икономиката набира скорост. Броят на молбите срещу първоначална безработица са спаднали миналата седмица до 15-годишно дъно, а фабричната активност в Средния Атлантик се е ускорила през юни до шест месечен връх. Коментарите на икономисти са, че през тази седмица пазарите са се примирили след заседанието на Федералния резерв с мнението, че тази година ще има само едно повишение на лихвите.

Еврото нарасна слабо до 1.1373, но преди това скочи до 1.1440. Устойчивостта на единната валута е повече отражение на слабостта на долара отколкото търсене на еврото, имайки предвид, че бъдещето на Гърция в еврозоната остава неясно. Атина и кредиторите й остават в патова ситуация относно споразумение за дълга и ако не достигнат до общо мнение Гърция може би ще фалира заради невъзможност да плаща дълговете си в края на месеца. Инвеститорите все още се надяват на споразумение в последния момент, каквито бяха случаите през последните години, когато Гърция беше изправена пред криза. В понеделник предстои поредния „последен опит” за достигане на споразумение, когато лидерите от еврозоната ще проведат извънредна среща на върха.

Стерлингът напредна най-много срещу затруднения долар и удари седем месечен връх от 1.5930, отчасти и заради спекулации, че Английската централна банка може да повтори действията на Фед и също да повиши лихвите.

Златото завладя нивата от 1200 долара за тройунция

Златото задържа най-големите печалби за последния месец и изглежда ще завърши втора поредна седмица с растеж, подкрепено от предпазливостта на Федералния резерв относно лихвите, както и заради слабия долар. Спот цената е 1200 долара за тройунция, а вчера тя скочи с 1.3%, което е най-голям дневен растеж след средата на месец май. Покачването за седмицата засега е 1.7%

Металът получи сила от прогнозите на Фед в сряда, че очаква по-ниски лихви в края на 2016 и през 2017 в сравнение с прогнозите от март. Друга причина е, че членовете на комисията са се обединили около мнението, че тази година може да има само едно или нито едно повишение на лихвите.

Предпазливостта на Фед успокои инвеститорите, тъй като по-високите лихви намаляват търсенето на непредлагащото лихви злато. Подкрепа дойде и от кризата около Гърция, където Атина и международните й кредитори не могат да намерят общ език за споразумение около дълга. Лидерите от еврозоната ще проведат извънредна среща на върха в понеделник в опит да избегнат фалит на Гърция, след като тегленията на пари от банките се ускориха, а постъпленията на правителството спаднаха.

Междувременно експорта на злато от Швейцария спадна през май до най-ниски нива след август миналата година. Това показа доклад на Швейцарските митнически служби, което се дължи на по-малките пратки към основните потребители Индия, Китай и Хонг-Конг.

Производителите на злато в ЮАР обявиха, че ще предложат на синдикатите пакет от бонуси, когато започнат преговорите следващата седмица, но от профсъюзите обявиха, че се интересуват единствено от пари.

Акциите на световните борси се покачиха в четвъртък, докато долара спадна, ден след като Фед сигнализира, че ще повишава лихвите по-бавно отколкото мнозина очакваха.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)Подкрепи Economic.bg