МТ прати до Брюксел плана си за подкрепа на туроператорите

Фирмите в бранша ще трябва да изчакат нотификацията, преди да могат да ползват обещаните 30 млн. лв.

МТ прати до Брюксел плана си за подкрепа на туроператорите

Снимка: БТА

756 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Министерство на туризма изпраща за нотификация в Европейската комисия мярка в помощ на туроператорите. Тя е в размер на 30 млн. лв. и е предназначена за ликвидни средства за предприятия в туристическия сектор, съобщават от ведомството.

ЕК трябва да одобри нотификацията до края на ноември, съобщават от Министерство на туризма, като уверяват, че кандидатстването по мярката ще става веднага на следващ ден след одобрението. Изплащането на средствата обаче може да стане в първите дни на януари 2022 г.

Изпращането на мярката става дни преди протеста, обявен от туроператорите именно заради финансовата помощ. Той бе насрочен за 26 октомври. „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) искаха средствата, гласувани в актуализацията на бюджета да отидат за връщане на суми на клиенти за пропаднали пътувания заради пандемията, но и за ликвидност на фирмите. Засега не е ясно дали протестът ще бъде отложен.

Общата помощ, предвидена в актуализацията на бюджета за туризма, бе 70 млн. лв. Около 30 млн. лв. от тях ще бъдат разпределени на около 44 хил. фирми, но и такива, които не част от бранша – козметични студиа, СПА центрове и др. Министерство на туризма търсеше механизъм за останалите 30 млн. лв. Остатъкът от 10 млн. лв. ще бъде разпределен между туроператори и екскурзоводите – те ще получат съответно 6 млн. и 4 млн. лв.

От предходната фаза за подпомагането на фирмите за връщане на пари към клиентите останаха неусвоени 5 млн. лв. Туроператорите искат тези пари да се обединят с гласуваните 6 млн. лв. в една обща мярка

Подкрепи Economic.bg