Мултинационалните компании инвестират в страни с ниски данъци

Укриването на данъци носи огромни загуби на правителствата

Мултинационалните компании инвестират в страни с ниски данъци

През 2015 г. мултинационалните компании са инвестирали над 221 млрд. долара в страни с ниски данъци, показва доклада за търговия и развитие на ООН. Предимно средствата са влагани в Люксембург и Холандия.

Около 72 млрд. долара пък са насочени към места с репутация на данъчен рай, сред които Вирджинските и Каймановите острови.

Чуждестранните компании са направили значителни инвестиции, предимно в Люксембург и Холандия, от началото на миналата година до септември. В последствие средствата са изтеглени от въпросните държави заради новите правила, които приеха по изискване на ЕС, с цел борба с укриването на данъци.

65% от източниците на парични потоци за Вирджинските и Каймановите острови, са били в Хонконг (Китай) от Китай, Русия и Бразилия през периода 2010 – 2014 г. Според ООН е особено обезпокоителен фактът, че големи компании прехвърлят средства от една страна в друга, за да избягат от данъци, заради което правителствата са изправени пред значителни загуби.

В доклада се посочва, че 26 индустриализирани страни, са получили през 2014 г. на Бермудските острови, отвъдморска територия на Обединеното кралство, по-големи печалби - 43,7 млрд. долара, отколкото в Китай - 26,4 млрд. долара.

ООН призова за засилване на координацията между държавите в сферата на данъчното облагане и инвестициите с цел загубите за правителствата да се намалят. И припомни за резонансните разкрития във връзка с публикуването на "Панамските документи” по изтекла от панамската компания „Мосак Фонсека” данни за офшорни сметки и богатства, повечето от които заобикалящи законите на страните, от които идват.  
Коментари: 0