Музикални и спортни гиганти скочиха срещу разпространителите на билети

Злоупотреби с цените на пропуските за събития ощетяват феновете по целия свят

Музикални и спортни гиганти скочиха срещу разпространителите на билети

Висши фигури от света на спорта и забавленията са изказали желание за налагане на нови мерки за контрол на уебсайтовете за продажба на билети за събития. Сред най-популярните мениджъри, подкрепили инициативата, са продуцентите на Iron Maiden, Arctic Monkeys, Radiohead, One direction, както и федерациите на Великобритания по крикет, ръгби и тенис асоциацията. В тяхна подкрепа са се обявили и мениджъри на радиостанции, телевизии и онлайн платформи, както и цялата театрална гилдия, се съобщава в тяхно общо писмо, цитирано от BBC.

Според горепосочените институции и състави, техните фенове са системно ощетявани от препродажбата на пасовете, като искането им е уебсайтовете, които се занимават с продажба на билети да бъдат длъжни да публикуват имената на дистрибуторите и номиналната им стойност.

Парламентът в Лондон ще обсъди задълбочено правилата за продажба, като депутати и министри предпочитат доброволния подход за въвеждане на общи норми, които гарантират спазването на правата на потребителите. Министерството на културата, медиите и спорта вече е обсъждало промени в закона, като конкретни мерки не са предприети.

Посредническите сайтове за продажба на билети действат като пазарна ниша на продавачите, които имат възможност да налагат удобни за тях правила и надценки при разпространението на пропуски за концерти, спортни мероприятия, културни събития, и по този начин освен комисионната си, печелят допълнително от нереални начисления.

Когато билетите за популярно събитие влязат в продажба посредниците осъществяват огромни печалби, благодарение на специализирания си софтуер, който възпрепятства продажбата на ръка, а това дава предпоставки за финансови злоупотреби. Ощетените най-често са феновете на даден състав или спортен отбор, които не успяват да закупят билети, за сметка на по-нелоялните любители.

Писмото предупреждава, че вторичният пазар на пропуски, който работи в момента, може сериозно да подкопае усилията за осигуряване на справедливи цени за най-верните фенове, което уронва авторитета на съставите.

Призивът идва в писмо на независимите организации и ръководителите на спортни и културни институции, които настояват за незабавни промени на нормите, за да гарантират правата на феновете си.

Коментари: 0