На планина или на море през Лято 2018?

Адреналин, спокойствие или и двете - изборът е ваш

На планина или на море през Лято 2018?
3914 ~ 3 мин. четене
Всекидневието ни е доста натоварено и лятната почивка е дълго чакана, за да релаксираме от стреса, да се възстановим физически и психически, да се заредим енергийно. Но каква ваканция да изберем - на море или на планина?

И двете си имат своето очарование и ползи за здравето, а изборът зависи от нагласата на хората. Морето предполага шумни компании по улици, заведения и дворове, морски приключения. На някои всичко това действа активиращо. Други - и те през последните 10-15 години стават все повече, избират планината.







Планинската почивка предлага тишина, прохлада и спокойствие сред величествена природа, която едновременно отпуска и вдъхновява, релаксира нервната система. Впрочем планината предлага и възможности за силни изживявания, за вдигане на адреналина.

Освен излетите, разходките по екопътеки сред вековни гори, красиви езера и буйни реки, конна езда и др., тук могат да се практикуват и екстремни спортове.

Край Банско в Пирин например има скално катерене, рафтинг, речен каякинг, планинско колоездене, офф роуд по пресечени терени с различна трудност, ATV маршрути и т.н. И разбира се - преходи по избор според нагласата и възможностите - от леки като разходка сред природата, до силно "адреналинови" край шеметни пропасти и величествени върхове.

По тези маршрути има и уникални не само за България, но и в световен мащаб, природни забележителности.

Някои от тях са на лесно достъпни места - Байкушевата мура да речем, е на 7-8 километра от Банско, като до нея има път. Това дърво е на повече от 1300 години с внушителни размери - 26 метра височина и обиколка около 8 метра. Всичко, което предлага планинската природа, СПА хотели в Банско съчетават в комфортна почивка със СПА процедури и терапии за релакс.

Някои от тях са уникални за България, като се срещат на малко места по света, има и терапии, които са изключително популярни сред кинозвездите в Холивуд.

Почивката като лечение на много болести

Здравословното състояние е съществен мотив при избора на почивка. И морето, и планината могат да окажат благотворно влияние за здравето.

Слънчевите лъчи на плажа например са естественият източник на витамин D, който е особено ценен за организма, заселват имунитета, успешно борят бактерии и вируси, които причиняват различни инфекции. Прохладният планински климат пък е подходящ за хора, на които жегите са противопоказни.





Среднопланинските части - с надморска височина до 1200 метра, са с благоприятен климат за хора с неврози, астма, бронхити, анемии, рахит и други, като например някои кожни заболявания. Много от планинските курорти ползват минерални извори, които помагат за лечението на най-различни болести. Лечебните свойства на минералните извори са известни още от древни времена - според състава на водата и дадените болести, тя може да се пие, може да се използва и за бани.

Болестите, които лекуват, са многобройни - сърдечно-съдови нарушения, проблеми с обмяната на веществата, заболявания на нервната система, на черния дроб, на  опорно-двигателната, гинекологични проблеми и стерилитет, на гръбначния мозък, храносмилателната и отделителната система, кожни заболявания.

Някои от тях се препоръчват за възстановяване след травми или хирургични операции, на много места се използва и лечебна кал.

На фона на тази природна даденост в много планински курорти се прилагат най-съвременни апаратури и технологии за подобряване на здравословното състояние.

Например 40-минутен престой в зоната за релакс с халотерапия в СПА центъра на Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax по благотворно въздействие върху дихателната система се равнява на 4 часа ходене из борова гора. Терапията е подходяща и широко предписвана от лекарите при лечение на различни кожни заболявания.

Ритъмната терапия пък е иновативна и много полезна при мускулни травми или заболявания, артроза, болки във врата и гърба, отоци след операции и т.н.
Коментари: 0