Над 3 лева на едро за килограм български домати

Производителите получават четирикратно по-малка субсидия тази година

Над 3 лева на едро за килограм български домати
3803 ~ 2 мин. четене

За 3 лева на килограм ще се продава на едро първият български домат, който всеки момент масово ще започне да се бере, а розовият домат ще се продава за около 4-5 лева". Това каза Атанаска Минева, производител на домати, пред Нова тв.

С около 20% са по-скъпи краставиците и доматите в сравнение с миналата година, подчерта Минева.

„През 2015 година с около 5-6 пъти беше намалена субсидията и хората не могат да си планират производството", твърди тя.

"Три години взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление. Взимахме около 2000 лева на декар субсидия. През 2015 година ще вземем 500 лева", коментира тя.

"Подпомагането се е увеличило с 5 пъти, всички производители на зеленчуци ще получат 5 пъти повече", твърди от своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Васили Грудев.

„Първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото сме орязани от субсидии и не можем да започнем производството по-рано", заяви Стоян Стоянов, който произвежда краставици.

„Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите. Не само марулите, но и други зеленчуци са с по-висока цена", коментира от своя страна Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители. Причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратиха дейността, обясни той.

„Пролетта беше изключително влажна, температурите бяха по-ниски и производството беше по-ниско, защото миналата пролет се стигна до изхвърляне на готова продукция", заяви заместник-министърът на земеделието и горите Васил Грудев.Подкрепи Economic.bg