Над 30% от колите в Норвегия вече са електрически

През март близо две трети от новите автомобили, пуснати в експлоатация, са на ток

Над 30% от колите в Норвегия вече са електрически

Снимка: Pixabay

860 ~ 1 мин. четене
Почти 60% от всички нови автомобили, продадени в Норвегия през март, са напълно електрически, показват данните на съобщи Норвежката пътна федерация (NRF). С тези числа скандинавската държава е абсолютен лидер в глобален план и я доближава до целта ѝ до 2025 г. автомобилите, използващи дизел и бензин, да не се продават в страната.

Освобождаването на електрическите коли от данъци подпомага навлизането на електрически автомобили в Норвегия. Това вдига продажбите на Tesla и Nissan Leaf, но свива пазара на Toyota, Daimler и други, които все още продават основно коли, задвижвани от двигатели с вътрешно горене.

През 2018 г. пазарният дял на електрическите автомобили в Норвегия е скочил до 31.2% от 20.8% през 2017 г. Този процент е недостижим на този етап за нито една друга държава в света, а норвежците, желаещи да се сдобият с електрическа кола, трябва да се редят на опашки, пише Reuters.

Повишаването на пазарния дял на електрическите автомобили до 58.4% през март е факт и заради ускорените доставки на Model 3 в Норвегия, който се продава за 442 000 крони (около 51 000 долара). Също така Audi започна да продава своя спортен e-tron срещу 652 000 корони (около 76 000 долара).
Коментари: 0