Над 300 вина и ракии се състезават на „Винария“ 2018

20-членно жури оценява най-добрите алкохолни напитки

Над 300 вина и ракии се състезават на „Винария“ 2018
948 ~ 1 мин. четене
В Пловдив се провежда Международният конкурс „Винария“ 2018, заедно с международните дегустации, организирани от Националната лозаро-винарска камара и Съюза на енолозите в България с подкрепата на Международен панаир Пловдив. Дегустациите започнаха на 16 февруари и продължават до днес, когато ще се изберат големите победители.

Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки участват в конкурса. Напитките се оценяват от 20-членно жури, в което влизат утвърдени дегустатори от страната и чужбина.  

„Българските дегустатори имат изключителен опит, който е оценен от редица международни форуми. Този факт потвърждава авторитета на нашите енолози, които са на световно ниво, и е гаранция, че с професионализма си ще определят безапелационно най-добрите напитки на ВИНАРИЯ 2018“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов.

И тази година в състава на дегустационната комисия участват чуждестранни енолози. Сред тях са вино блогърът Пол Капуто от Англия, който за втора поредна година е член на журито, и сръбският дегустатор Томислав Иванович – с дългогодишен опит в международни винени конкурси. Председател на международното жури е д-р Димитър Гайдарски.

Конкурсът за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се провежда според правилата и критериите на най-авторитетните конкурси по света, за да осигури възможност за международно признание на участващите производители. 

„Изискванията по оценяване на пробите вино и тази година са изцяло съобразени със стандартите на Международната организация по лозата и виното OIV, със 100-балната система и дегустационен лист“, посочи Станимир Стоянов. Той уточни, че системата е световно призната и гарантира обективност, затова и голяма част от международните конкурси работят с нея.


Подкрепи Economic.bg