Най-богатите китайски милиардери

Общо десетимата притежават 225 млрд. долара

Най-богатите китайски милиардери

Снимка: Alibaba

Китай е дом на над 10% от световните милиардери. И огромният процент от 94% от тях са селф-мейд – т.е. забогатели сами, не по наследство, според нов доклад на Wealth-X, цитиран от „Бизнесинсайдър”.

През последните няколко години броят на китайския милиардер се разрасна бързо, благодарение на силното развитие на сектори като технологиите, търговията на дребно и недвижимите имоти.

Средният китайски милиардер има нетно богатство от 2.7 милиарда долара.

Но тъй като много китайски милиардери са все още нови попълнения в Клуба с 10-цифрено богатство, според Wealth-X, "повечето са все още в процес на създаване на богатство, отколкото в етапа на запазване на богатството" и имат много по-малко ликвидни пари в сравнение с американските и европейски си „колеги”.

Вижте по-долу списъка на 10-те най-богати китайски милиардери, чието състояние варира от 14 милиарда до над 41 милиарда долара. Общо десетимата притежават 225 млрд. долара.

10. Ян Джиехе  -14,1 млрд. долара


Той е основател на строителната компания China Pacific Construction Group.

9. Жанг Жидонг (Тони Жанг) – 15 млрд. долара


Той е един от основателите на технологичния гигант Tencent Holdings.

8. Леи Джун – 15,1 млрд. долара


Основателят и президент на Xiaomi може да се похвали с един от бързите ръстове на пазара на мобилни устройства.

7. Ли Хеджун – 15,5 млрд. долара


Той е президент на компанията Hanergy Holding Group, която работи в сектора на зелената енергия.

6. Леи Динг (Уилям Динг)  -17,2 млрд. долара


Той е главен изпълнителен директор на интернет компанията NetEase.

5. Уанг Джианлин – 18,1 млрд. долара


Създателят на Dalian Wanda Group напоследък има затруднения  с китайските власти, които ограничиха задграничните инвестиции на компанията му и той е принуден да разпродава участията си в атрактивни проекти.

4. Ян Хуейян – 20,7 млрд. долара


Тя е вицепрезидент на създадената от баща й компания Country Garden Holdings, занимаваща се с недвижими имоти и строителство и е най-богатата жена в китай.

3. Хуи Ка Ян (Сю Джианлин) – 27,5 млрд. долара


Поредният китайски милиардер в строителството и недвижимите имоти – президент на Evergrande Real Estate Group. Името му на кантонски е Ka Yan Hui, докато на китайски се изписва като Xu Jiayin (Сю Джианлин). Наскоро бе номер 1 по богатство в страната.

2. Джак Ма – 40,2 млрд. долара


Създателят на Alibaba Group беше известно време най-богатият китаец, но е изпреварен. Въпреки това Джак Ма си остава най-популярният китайски предприемач-визионер.

1.Ма Хуатенг (Пони Ма) – 41,8 млрд. долара


По-известен на Запад като Пони Ма, президентът на Tencent Holdings в момента е най-богатият китаец, най-вече заради ръста на акциите на неговата компания. Наскоро Tencent изпревари по пазарна капитализация своя американски аналог – Facebook, като компаниятабе оценена на над 500 млрд. долара.

Коментари: 0